Scrisoare deschisa a medicilor de laborator catre noul ministru al sanatatii

0
182

Medicii de laborator cer noului ministru al sanatatii recunoasterea rolului pe care il joaca medicul specialist Medicina de laborator sau Microbiologie medicala in cadrul laboratorului de analize medicale. Printr-o scrisoare deschisa adresata lui Victor Costache, ministrul sanatatii, dar si altor oficiali din sanatate, reprezentantii medicilor de laborator si ai microbiologilor solicita demararea discutiilor referitoare la reglementarea activitatilor din laboratoarele de analize medicale – care implica nu doar medicii specialisti, ci si biologii, biochimistii si chimistii. Solicitarea vine in contextul dezbaterii proiectului de lege privind exercitarea profesiilor in sistemul de sanatate, pentru modificarea si completarea Legii nr. 200/2004, privind recunoasterea diplomelor si a calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate in Romania, precum si pentru abrogarea si modificarea altor acte normative.

„Functia de sef de laborator de analize medicale trebuie indeplinita de un medic de specialitate, coordonarea profesionala medicala nefiind posibila in cazul biologilor, biochimistilor sau chimistilor datorita lipsei de pregatire echivalenta in domeniul medical”, se arata in scrisoarea deschisa. „Trebuie mentinuta prevederea prin care casele de asigurari de sanatate nu pot incheia contracte de prestare servicii decat cu acele laboratoare care au in organigrama cel putin un medic in specialitatea Medicina de laborator/Microbiologie medicala”, cer autorii scrisorii. Textul este semnat de prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Comisiei de microbiologie medicala a Ministerului Sanatatii si a celei a Colegiului Medicilor din Romania, conf. dr. Anda Baicus, presedinta Comisiei de medicina de laborator a Ministerului Sanatatii, si dr. Mihaela Parvulescu, vicepresedinta Comisiei de medicina de laborator a CMR.

Demersul este unul mai vechi, fiind initiat inca din luna februarie a acestui an. in martie, acestui demers s-a alaturat si Colegiul Medicilor din Romania. in acelasi timp, Ordinul Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor in Sistemul Sanitar din Romania (OBBCSSR) militeaza pentru drepturile celorlalte categorii de personal cu studii superioare implicate in activitatea laboratorului de analize medicale si cere, indreptatit, sa participe la toate discutiile care vizeaza reglementarea acestei activitati. De altfel, prin reprezentantii sai in organismele europene, OBBCSSR a reusit sa obtina, pentru membrii sai care demonstreaza competenta in medicina de laborator, ca acestia sa poata aplica individual si sa fie inregistrati alaturi de medici in Registrul European al Specialistilor in Medicina de Laborator ca specialisti europeni in medicina de laborator (EuSpLM).

Articolul precedent10 oameni, spitalizati dupa ce li s-a administrat insulina in locul vaccinului gripal
Articolul următorCare este legatura dintre calitatea somnuluisi bolile cardiacesi accidentele vasculare cerebrale