Fumatorii au un risc mai mare sa faca depresie sau schizofrenie, arata un studiu

0
63

Fumatul poate avea efect negativ asupra sanatatii mintale, iar dovezile pe care le au cercetatorii britanici de la Universiatea din Bristol sustin acest lucru. Cercetatorii au folosit date genetice pentru a examina relatiile cauza-efect cu fumatul.

„Persoanele cu boli mintale sunt adesea trecute cu vederea in eforturile noastre de a reduce prevalenta fumatului, ceea ce duce la inegalitati de sanatate”, a declarat autorul principal al studiului, Robyn Wootton, citat de CNN. „Munca noastra arata ca ar trebui sa facem toate eforturile pentru a preveni inceperea fumatului si a incuraja renuntarea la fumat din cauza consecintelor asupra sanatatii mintale, precum si asupra sanatatii fizice”, a afirmat cercetatorul.

 

Fumatul creste riscul de depresie, iar persoanele cu boli mintale sunt predispuse la fumat

 

Oamenii de stiinta au analizat datele a 462.690 de indivizi cu origini europene folosind metoda de randomizare mendeliana. Aceasta implica identificarea variatiilor genetice asociate cu o trasatura, cum ar fi depresia sau schizofrenia, si apoi testarea pentru acele variatii impotriva unei expuneri, cum ar fi fumatul, intr-un grup de subiecti. 

in urma experimentelor, oamenii de stiinta au concluzionat ca, in timp ce fumatul a crescut riscul de depresie si schizofrenie, persoanele cu depresie si schizofrenie sunt, de asemenea, mai predispuse la fumat. Cu toate acestea, autorii au remarcat ca relatia era mai redusa in cazul persoanelor cu schizofrenie. Aceeasi echipa a descoperit ca fumatul creste, de asemenea, riscul de tulburare bipolara, intr-un alt studiu aleatoriu mendelian publicat in septembrie.

Cercetatorii au recomandat ca spitalele de psihiatrie sa nu fie expuse la fumul de tigara pentru a evita efectele daunatoare asupra sanatatii mintale.

 

Un alt punct de vedere: afectati de fumat inca din uter

 

David Curtis, psihiatru si profesor onorific la University College London si Queen Mary University din Londra, care nu a fost implicat in studiu, interpreteaza rezultatele in mod diferit fata de autori.

Curtis a spus ca nu crede ca este plauzibil ca fumatul sa actioneze direct asupra creierului pentru a creste riscul de schizofrenie, iar rezultatele arata mai degraba efectul fumatului femeilor cand sunt insarcinate – un factor de risc pentru schizofrenie.

in intreaga lume, persoanele cu boli mintale mor cu pana la 20 de ani mai devreme decat populatia generala, potrivit unui raport publicat in luna iulie de Comisia de psihiatrie Lancet.

in ianuarie 2018, un alt studiu a concluzionat ca utilizarea de marijuana sau tigari este asociata cu un risc mai mare de experiente psihotice la adolescenti. 

Articolul precedent10 oameni, spitalizati dupa ce li s-a administrat insulina in locul vaccinului gripal
Articolul următorCare este legatura dintre calitatea somnuluisi bolile cardiacesi accidentele vasculare cerebrale