Proiect cu un milion de analize, lansat pentru a descifra microbiomul uman

0
35

in cadrul celei de-a 14-a Conferinte internationale de genomica (ICG-14), desfasurate recent la Shenzen (China), a fost lansat oficial Million Microbiome of Humans Project (MMHP), un proiect care isi propune sa analizeze nu mai putin de un milion de probe bacteriene recoltate de la nivelul intestinului, gurii, pielii, sistemului reproducator si nu numai, pentru a pune bazele celei mai mari baze de date din lume privind microbiomul uman.

Microbiomul uman cuprinde totalitatea microorganismelor (in principal bacterii, dar si virusuri si fungi) din corpul uman (de la suprafata pielii si a mucoaselor pana la organele interne). Acestea au cu organismul uman o relatie simbiotica. De exemplu, bacteriile din intestin joaca roluri importante in digestie (fiind esentiale, intre altele, in absorbtia unor vitamine) si in mentinerea tranzitului intestinal si intervin in numeroase alte procese fiziologice. Se estimeaza ca microbiomul uman ar contine de trei pana la zece ori mai multe celule decat celule organismului uman.

Initiativa de cercetare metagenomica microbiana lansata la ICG-14 aduce laolalta cercetatori din China, Suedia, Danemarca, Franta si Letonia. in urmatorii trei-cinci ani, acestia si-au propus sa creeze o „harta” a microbiomului uman. in acest scop, vor utiliza o tehnologie de secventiere a genomului microbian la diverse populatii si in conditii variate ale starii de sanatate.

Aplicatiile pe care o astfel de cercetare ampla le poate avea sunt numeroase si extinse. „Prin studiul modificarilor microbiomului uman intre normal si starile patologice, inainte si dupa tratament si prin analiza efectelor acestora asupra metabolismului uman si asupra starii de sanatate, vom putea, in viitor, sa gasim tratamente pentru boli metabolice, cancer, afectiuni ale sistemului reproducator si boli ale nou-nascutului”, arata dr. Liu Ruixin, de la Centrul national de cercetare clinica in bolile metabolice, din Shanghai (China).

Articolul precedent10 oameni, spitalizati dupa ce li s-a administrat insulina in locul vaccinului gripal
Articolul următorCare este legatura dintre calitatea somnuluisi bolile cardiacesi accidentele vasculare cerebrale