Performante sportive prin progrese in medicina

0
48

Ce au in comun sportivi de mare performanta precum Lionel Messi, Simona Halep, Chris Froome, Roger Federer, LeBron James, Neymar, Tiger Woods sau Usain Bolt? Cu totii au beneficiat, la un moment in cariera lor, de progresul imagisticii medicale. Un proiect realizat de Societatea Europeana de Radiologie (ESR) cu prilejul Zilei internationale a radiologiei (8 noiembrie) prezinta experienta cu imagistica medicala prin care au trecut 28 de sportivi de mare performanta.

intinderea musculara suferita de Messi la un meci din februarie 2019 a fost diagnosticata rapid, cu ajutorul unui ecograf portabil, iar apoi diagnosticul a fost confirmat de imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). Sunteti curiosi sa vedeti cum arata o intindere musculara la examenul IRM? Site-ul realizat de ESR explica un astfel de diagnostic imagistic (desi, de notat, imaginile folosite nu provin de la sportivii amintiti). Hernia de disc care a obligat-o pe Simona Halep sa se retraga de la Openul Chinei, in urma cu un an, la Beijing, este explicata si exemplificata printr-o imagine obtinuta prin rezonanta magnetica. Povestea fracturii de metatarsian (os la nivelul labei piciorului) suferita de Neymar, prezentata de ESR, a inceput cu o examinare ecografica, urmata de o tomografie computerizata, care au evidentiat prezenta neasteptata a unei fracturi la metatarsianul V.

Dezvoltarea din ultimele doua decenii a ecografiei si a imagisticii prin rezonanta magnetica a dus la mai buna vizualizare a tendoanelor, a ligamentelor si a cartilajelor. Astfel, imagistica medicala joaca un rol esential in diagnosticul (dar si in tratamentul) leziunilor aparute in urma practicarii sportului. De altfel, se estimeaza ca pana la 70% din populatie sufera, de-a lungul vietii, cel putin o leziune produsa prin practicarea unui sport. Tendinta ultimilor ani este de a detecta leziunile inca de la aparitia unor semne incipiente, discrete si fara expresie clinica, vizibile doar prin tehnici imagistice de finete. Astfel, in medicina sportiva, imagistica medicala joaca un rol important in preventia aparitiei leziunilor manifeste clinic.

Ziua de 8 noiembrie a fost aleasa ca Zi internationala a radiologiei pentru a celebra descoperirea, la 8 noiembrie 1895, a razelor X de catre fizicianul german Wilhelm Röntgen. Razele X – asa-numita radiatie Röntgen – sunt folosite in prezent in numeroase domenii, avand aplicatii medicale extinse. Cu ajutorul lor se realizeaza radiografiile, tomografiile computerizate si fluoroscopiile. in plus, razele X sunt utilizate si pentru tratamentul (curativ sau paliativ) al cancerului (radioterapie). Pentru descoperirea sa, Röntgen a fost primul laureat al Premiului Nobel pentru fizica, in 1901. Savantul german a donat suma primita Universitatii din Würzburg si, totodata, a refuzat sa patenteze descoperirea, declarand ca doreste ca intreaga societate sa beneficieze de pe urma aplicatiilor practice ale fenomenului descoperit.

Ziua internationala a radiologiei se bucura de sustinerea Societatii Europene de Radiologie, a Societatii Radiologice din America de Nord si a Colegiului American de Radiologie. Cele doua organizatii nord-americane pun, la randul lor, la dispozitia publicului portalul RadiologyInfo.org, care ofera pacientilor explicatii detaliate si usor de inteles cu privire la testele imagistice si la tratamentele prin iradiere.

Articolul precedent10 oameni, spitalizati dupa ce li s-a administrat insulina in locul vaccinului gripal
Articolul următorCare este legatura dintre calitatea somnuluisi bolile cardiacesi accidentele vasculare cerebrale