Care este legatura dintre calitatea somnuluisi bolile cardiacesi accidentele vasculare cerebrale

0
51

Persoanele care sufera de insomnie prezinta un risc mai ridicat de atac de cord, accident vascular cerebral sau sa dezvolte boli de inima, potrivit unui studiu publicat recent. 

„Acesta este probabil unul dintre studiile cel mai mari care au fost publicate pana acum privind conexiunea dintre insomnie si riscul cardiovascular. Desi nu intelegem legatura exacta, ceea ce am invatat de-a lungul anilor este ca somnul este important”, a explicat dr. Natalia Rost, sefa diviziei de accident vascular cerebral la Spitalul General Massachusetts din Boston, profesoara la Universitatea Harvard. 

 

Trei semne majore ale insomniei

 

Autorii studiului, publicat in Neurology, o revista a Academiei Americane de Neurologie, au intrebat aproape o jumatate de milion de chinezi despre trei simptome cheie ale insomniei si le-au pus urmatoarele trei intrebari:

Au avut probleme sa adoarma si sa ramana adormiti?

S-au trezit prea devreme dimineata si nu au putut sa adoarma la loc?

Au avut probleme sa ramana concentrati in timpul zilei din cauza lipsei de somn?

Zece ani mai tarziu, cercetatorii au analizat sanatatea cardiovasculara a participantilor la studiu. Ei au descoperit cei care aveau toate cele trei simptome de insomnie erau cu 22% mai predispusi sa sufere de o boala coronariana si aveau cu 10% mai multe sanse sa fie victimele unui accident vascular cerebral decat cei care dormeau bine. Rezultatele au ramas aceleasi chiar si dupa ce cercetatorii eliminat factorii care puteau influenta descoperirile, cum ar fi fumatul, nivelul de activitate fizica si consumul de alcool. 

Apoi, cercetatorii au analizat separat cele trei intrebari privind insomnia. Cei care au raportat probleme cu pastrarea concentrarii in timpul zilei din cauza somnului slab erau cu 13% mai predispusi sa aiba probleme cardiace, a descoperit studiul.

Persoanele care adormeau cu greu si aveau probleme in a ramane adormite au prezentat o probabilitate cu 9% mai mare sa dezvolte probleme cardiace, iar cei care au raportat faptul ca se trezeau prea devreme aveau o probabilitate cu 7% mai mare sa dezvolte accidente vasculare cerebrale si cardiace decat persoanele fara probleme cu somnul.

„Legatura dintre simptomele de insomnie si aceste boli a fost si mai puternica la adultii mai tineri si la persoanele care nu au avut hipertensiune arteriala la inceputul studiului. Deci cercetarile viitoare ar trebui sa se concentreze in special pe detectarea timpurie si pe interventiile care vizeaza aceste grupuri”, a declarat autorul studiului, dr. Liming Li, de la Universitatea Peking din Beijing, potrivit CNN.

 

Care este legatura dintre somn si bolile cardiace sau AVC-uri?

 

Oamenii de stiinta nu stiu deocamdata care este legatura. Cercetarile anterioare au aratat ca un somn de calitate slaba poate schimba functia hormonala, poate creste procesele inflamatorii sau poate modifica metabolismul.

„intotdeauna cred ca exista probabil mai multe fatete ale povestii decat o singura legatura. Poate ca este vorba despre vindecarea vaselor in somn, despre care auzim tot mai multe in ultima vreme”, a declarat dr. Rost. „De asemenea, cred ca insomnia poate fi un simptom al altei boli din organism care inca nu este simptomatica. Poate ca in organism exista deja ceva care este influentat de insomnie si, in cele din urma, se manifesta 10 ani mai tarziu. Speram ca mai multe cercetari vor descoperi legatura”, a incheiat medicul.

Articolul precedentPerformante sportive prin progrese in medicina
Articolul următorDependenta de droguri, tratata cu ajutorul unei proceduri care e folosita in cazurile de epilepsie sau boala Parkinson