Obezitatea si dislipidemiile reprezinta una diintre marile amenintari ale secolului XXI, de aceea prevenirea acestora este esentiala, chiar de la varste fragede. in acest sens una dintre strategiile eficiente atunci cand vine vorba despre reducerea riscurilor dislipidemiilor si obezitatii este screening-ul lipidic la copii si la adolescenti.

„Una dintre modalitatile importante prin care putem sa reducem riscurile dislipidemiilor si ale obezitatii este sa le abordam cat mai devreme. Aceasta abordare cat mai devreme inseamna la varste la care inainte nu ne gandeam sa facem o dozare de colesterol decat in situatii speciale pentru un copil de 7-8 ani sau chiar la varste mai mici pentru copiii ai caror parinti au probleme cardiovasculare, infarcturi miocardice si diabet zaharat. Tot mai multe recomandari indica ca varsta initierii primului screening sa coboare mult sub zece ani. Este una dintre strategiile de atenuare a consecintelor dislipidemiilor si ale obezitatii”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedinte Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in cadrul celei de-a treia editie a Conferintei Managementul Dislipidemiilor si al Obezitatii.

Cea de-a treia Conferinta Managementul Dislipidemiilor si al Obezitatii s-a desfasurat in perioada 26-27 octombrie 2012 la Bucuresti.