Scoliozasi cifoscolioza, afectiuni tot mai frecvente in viata modern

0
48

Scolioza si cifoscolioza sunt  probleme din ce in ce mai frecvente in viata moderna, in care noi nu mai avem timp sa facem activitati fizice! Este semnalul de alarma pe care il trag medicii de specialitate cu privire la problemele  cu care se confrunta tot mai multi copii din cauza sedentarismului, care atrage dupa sine consecinte grave asupra sanatatii. Pozitiile  defectuoase in care stau copiii in banci, dar si in timp ce folosesc telefoanele sau tabletele pot afecta serios coloana vertebrala. Pe moment efectele unor astfel de pozitii incorecte nu se vad, insa, in timp, consecintele asupra sanatatii pot fi unele serioase, care necesita ajutorul specialistului.

”Daca scriem, cu trunchiul putin aplecat in fata, cu coatele ambele puse pe birou, cu caietul sau cartea putin in fata si intoarsa, cu privirea in jos, la aproximativ 20, 25 de centimetri de inaltimea biroului, si cu pixul corect tinut in mani”, spune medicul Brandusa Mitoiu, medic primar de recuperare la Institutul de Recuperare, Medicina fizica si Balneologie.

”Scolioza si cifoscolioza si multiplele lor variante, cu aparitie pe zona cervicala, toracica, lombara, dar de obicei mixta, combinata, sunt o problema din ce in ce mai frecventa in viata moderna, in care noi nu mai suntem solicitati in a face activitati fizice de placere sau in cadrul unor scopuri bine determinate. Mobilierul oferit de scolile moderne nu este chiar atat de adaptat pe cat am crede noi. in primul rand ei sunt foarte multi intr-o clasa, stau foarte inghesuiti,nu au destul aer curat pe care sa-l respire, si atunci asta implica o respiratie deficitara, o folosire defectuoasa a musculaturii toracice care este implicata in respiratie. Daca nu ii lasam sa alerge, nu mai au motiv sa traga aer in piept intens ca sa-si refaca asa cum trebuie capacitatea respiratorie”, a adaugat ea,

Specialistii spun ca, inainte de a ajunge cu copilul la medic, primii care pot verifica eventualele semne ale unei scolioze sunt chiar parintii.

„ Sa-i privim pe copiii nostri, din fata, din spate, si din profil, pur si simplu, il dezbracam si il studiem, asta este cel mai usor, cel mai ieftin si primul lucru pe care putem sa-l facem. Plus tc 08.56 – 09.18 Daca observi ca umerii sunt la niveluri diferite, soldurile sunt la niveluri diferite,daca observi ca nu exsta o bolta plantara sau nu exista simetric dezvoltata bolta plantara la nivelul picioarelor, toate astea pot fi semne ale unei scolioze sau pot fi asociate unei scolioze”, a explicat medicul.

in plus, medicul scolar ar trebui sa faca evaluarea periodica a tuturor copiilor. El este cel  care poate trage un semnal de alarma parintilor, astfel incat acestia sa mearga cu cei mici la un control de specialitate.

”Trebuie neaparat o radiografie de fata care sa confirme si sa masoare scolioza pentru ca apoi sa o poti evalua in timp, sa vezi daca s-a imbunatatit ssu nu, la noua luni, un an, doi ani, si asa mai departe, si apoi, dupa aceasta evaluare, in functie de gradul scoliozei, se decide daca se intervine doar cu program de kinetoterapie sau cu elemente de ajutare, adica cu corsete”, potrivit Brindusei Mitoiu.

Corectarea posturii se poate face prin exercitii speciale de kinetoterapie, inainte chiar de instalarea unei afectiuni ale coloanei, ca element de profilaxie. Aceste exercitii se pot face in primul rand in centre autorizate, sub supravegherea unui specialist, iar apoi acasa, sub atenta observatie a unui adult, dupa ce copilul a invatat setul de exercitii recomandate de specialist, si intelege zona de musculatura pentru care se lucreaza.

Mare atentie si la alimentatie, spun medicii. Copiii au perioade de crestere mai accentuate si perioade de crestere mai lente. Specialistii spun ca, daca copilul creste brusc in inaltime, aceasta crestere trebuie sutinuta de o alimentatie corecta care inseamna si proteine de origine animala, care contribuie la dezvoltarea structurala a musculaturii care sustine coloana.  inotul este unul dintre sporturile recomandate copiilor, sport aflat pe primul loc in terapia si profilaxia scoliozei,  pentru ca antreneaza musculatura intr-un mod eficient si placut.

Articolul precedentProf. dr. Maria Mota a subliniat necesitatea preventiei in populatia generala, nu doar in randul persoanelor la risc
Articolul următorTestarea non-animala a cosmeticelor, posibila datorita oamenilor destiinta asiatici