Doua decenii de la primul transplant cardiac la Institutul de Urgenţa pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Targu Mureş

0
32

Optzeci si doua de transplanturi de cord au fost realizate la Institutul de Urgenţa pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Targu Mureş in ultimele doua decenii.
” Speram ca acest eveniment sa marcheze un restart in activitatea de transplant din Romania sau cel puţin sa dam un semnal in acest sens, sa aratam ca acest lucru se poate face şi in Romania şi cu rezultate foarte bune, dar, in acelaşi timp, sa aratam ca aceasta activitate trebuie susţinuta nu numai cu vorbe, ci şi cu fapte. Sunt convins ca exista toate premisele ca acest lucru sa se intample. in 20 de ani au fost 82 de transplanturi cardiace, nu pare o cifra foarte mare, ne-am dori sa fie cel puţin dublu. Este totuşi o cifra mare şi este rezultatul unei experienţe care s-a acumulat in timp. Important este ca in aceasta perioada de 20 de ani s-a creat un colectiv multidisciplinar, care este pregatit ca in orice moment sa aiba intervenţia de transplant. Rezultatele vorbesc, avem pacienţi transplantaţi care supravieţuiesc deja de 20 de ani şi acest lucru ne da convingerea ca suntem pe drumul cel bun. Numarul de transplanturi poate parea mic, deşi nu este, raportat la condiţiile şi la sistemul in care se desfaşoara aceasta activitate, sistem care nu este cel mai incurajator pentru dezvoltarea medicinei de performanţa in Romania. Facem intre 6 şi 10 transplanturi pe an, fiecare procedura inseamna o viaţa salvata şi nu exista un preţ pentru a salva o viaţa”, a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul IUBCvT Targu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, citat de Agerpres.
Doctorul a atras atentia ca in Romania este nevoie de cel putin trei centre de transplant cardiac.

„Din pacate, suntem singurul centru din ţara care are capacitatea de a efectua astfel de intervenţii in mod curent”, a atras el atentia dr. Suciu.
IUBCvT Targu Mureş s-a infiinţat in decembrie 1995, alaturi de cele de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.
in perioada iunie-septembrie 1999, la Targu Mureş au fost efectuate primele prelevari multiple de organe, in 24 octombrie 1999 dr. Radu Deac l-a asistat pe dr. Şerban Bradişteanu la primul transplant cardiac din Romania, la Spitalul de Urgenţa Floreasca din Bucureşti, iar in data de 14 noiembrie 1999, dupa trei prelevari succesive de cord de la donator, s-a efectuat primul transplant cardiac ortotopic la Targu Mureş.

 IUBCvT din Targu Mureş are 24 de ani de la infiinţare şi, pe langa cele 82 de transplanturi de cord realizate in 20 de ani de activitate in domeniu, opereaza pe cord peste 300 de copii pe an şi a avut circa 160.000 de pacienţi.

 

Articolul precedentProf. dr. Maria Mota a subliniat necesitatea preventiei in populatia generala, nu doar in randul persoanelor la risc
Articolul următorTestarea non-animala a cosmeticelor, posibila datorita oamenilor destiinta asiatici