Ce este reabilitarea respiratoriesi cui se adreseaza ea? Interviu cu medicul pneumolog Alina Croitoru

0
100

Reabilitarea respiratorie este un tratament nemedicamentos care este complementar tratamentului medicamentos si care se adreseaza pacientilor cu boli respiratorii cronice, pentru ca acestia sa isi desfasoare mai bine activitatile fizice, sa respire mai bine atunci cand fac efort. Este o terapie multidisciplinara care are la baza exercitiul fizic la care se adauga exercitii pentru respiratie, consiliere psihologica si educatie pentru pacientii cu boli respiratorii cronice, a explicat intr-un interviu pentru SanatateaTV.ro medicul pneumolog as. univ. dr. Alina Croitoru, de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

 

Cui se adreseaza reabilitarea respiratorie?

 

Reabilitarea respiratorie este indicata pacientilor cu boli cronice respiratorii care simt ca nu pot respira cum trebuie,  la care efortul fizic reprezinta o greutate si care nu isi pot desfasura in conditii optime activitatea de zi cu zi.

Aceasta are rolul de a imbunatati functia musculara prin exercitii fizice si de a face acesti pacienti sa fie cat mai independenti si autonomi din punct de vedere social.

De asemenea, reprezinta un ajutor in cazul pacientilor care urmeaza sa fie supusi unei interventii chirurgicale si care au o afectiune respiratorie cronica, ce poate pune probleme in momentul operatiei. ”Practic este o serie de exercitii fizice care, facute inainte de operatie, ajuta pacientul  sa se dea jos din pat mai repede, sa nu se mai incarce post-operator si sa revina la statusul lor obisnuit”, a explicat dr. Alina Croitoru.

Pe termen lung, pacientilor le creste toleranta la efort, pot sa desfasoare mai usor activitati fizice si, mai mult decat atat, le scade numarul de internari ulterioare in spital, potrivit studiilor.

Trebuie mentionat ca aceste programe de reabilitare respiratorie sunt decontate in totalitate, astfel ca pacientii nu trebuie sa plateasca nimic.

 

Unde se face si cat dureaza un program de reabilitare respiratorie?

 

Reabilitarea respiratorie se poate face atat in Institutul Marius Nasta, cat si in alte centre din tara, cu ajutorul unei echipe multidisciplinare, formata dintr-un pneumolog, un kinetoterapeut, un psiholog si, in mod ideal, un dietetician care sa le creeze niste regimuri alimentare acestor pacienti.

De obicei, programele de reabilitare respiratorie dureaza intre sase si opt saptamani. insa, atunci cand pacientii sunt internati si reabilitarea  se poate face intr-un ritm mai alert, sunt suficiente si doua-trei saptamani. Ideal este ca, dupa aceea, pacientii sa continue exercitiile fizice si acasa, a precizat dr. Alina Croitoru.

Articolul precedentProf. dr. Maria Mota a subliniat necesitatea preventiei in populatia generala, nu doar in randul persoanelor la risc
Articolul următorTestarea non-animala a cosmeticelor, posibila datorita oamenilor destiinta asiatici