Antibioticele nu mai fac fata. Lista superbacteriilor considerate pericole urgente, tot mai mare in Statele Unite

0
31

Un raport ingrijorator al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA avertizeaza ca medicamentele folosite pentru combaterea superbacteriilor nu mai fac fata, in conditiile in care lista infectiilor rezistente la antibiotice cuprinde acum mai multe pozitii decat in urma cu 6 ani. Astfel, in Statele Unite sunt prezente cinci superbacterii considerate pericole urgente, fata de numai 3, cate erau in 2013. in plus, desi superbacteriile sunt mai putin prezente in spitale, ele sunt detectate mai des in alte medii. „Aceasta este o problema care ne afecteaza in cele din urma pe toti. Practic, are potentialul de a afecta fiecare persoana de pe planeta”, a declarat Michael Craig, consilier pe problemea rezistentei la antibiotice al CDC. 

in total, numarul deceselor provocate anual de infectiile rezistente la antibiotice se ridica la aproximativ 35.000, potrivit unui document oficial al CDC. Asta inseamna ca la fiecare 15 minute, o persoana din Statele Unite moare din cauza unei superbacterii care a invatat sa evite chiar si cele mai puternice antibiotice. 

 

Cinci superbacterii, pe lista pericolelor iminente

 

Clostridium difficile este bacteria cu rata de mortalitatea cea mai mare de pe lista pericolelor iminente a CDC, ea provocand 12.800 de decese pe an in Statele Unite. Celelalte doua bacterii de pe lista publicata in 2013 sunt Enterobacteriaceae rezistente la carbapeneme sau CRE si Neisseria gonorrhoeae, cunoscuta si sub numele de gonococ, o infectie cu transmitere sexuala rezistenta la medicamente. 

in acest an, CDC a adaugat inca doua superbacterii pe lista: Acinetobacter, o bacterie rezistenta la carbapeneme, si Candida auris, o ciuperca. Raportul clasifica alte 11 bacterii si ciuperci drept amenintari grave, doua drept amenintari ingrijoratoare, in timp ce patru sunt pe „lista de supraveghere” a agentiei. 

Numarul deceselor cauzate de aceste bacterii rezistente la antibiotice a scazut cu 18% fata de 2013, in mare parte datorita scaderii semnificative a deceselor inregistrate in spitale, intre 2012 si 2017.

insa, in timp ce situatia din spitale s-a imbunatatit, numarul infectiilor cu superbacterii in afara spitalelor este in crestere, scrie CNN. 

„CDC este ingrijorat de cresterea infectiilor rezistente in comunitate, ceea ce pune mai multe persoane in pericol si face ca raspandirea sa fie mai dificil de identificat si continut – si ameninta progresele inregistrate in protejarea pacientilor aflati in asistenta medicala”, potrivit noului raport. Documentul precizeaza ca unele superbacterii care circula in comunitate si-au dat seama cum sa se „invete” reciproc cum sa lupte impotriva antibioticelor, impartasind genele de rezistenta intre ele.

 

Combaterea rezistentei la antibiotice

 

Potrivit noului raport, cheia combaterii superbacteriilor nu este reprezentata de aparitia unor antibiotice mai puternice. 

Antibioticele intra cu greu pe piata, iar infectiile le vor face ineficiente, intr-o zi, a declarat directorul CDC, dr. Robert Redfield, in raport. „Trebuie sa adoptam strategii agresive care sa tina bacteriile la distanta si sa impiedice aparitia infectiilor”, a scris Redfield. 

Solutia este ca antibioticele sa fie prescrise din ce in ce mai putin. Cu o expunere mai mica, bacteriile au mai putine oportunitati de a invata cum sa le combata. 

CDC estimeaza ca aproximativ o treime dintre retetele pentru antibiotice din camerele de urgenta si cabinetele medicilor au fost administrate pentru infectii care nu aveau nevoie de ele. Asta inseamna 47 de milioane de retete inutile de antibiotice in fiecare an. 

Potrivit ONG-urilor, trebuie dezvoltate teste si instrumente mai bune, deoarece in prezent poate fi dificil pentru medici sa stabileasca daca un pacient are nevoie de un antibiotic.

Articolul precedentProf. dr. Maria Mota a subliniat necesitatea preventiei in populatia generala, nu doar in randul persoanelor la risc
Articolul următorTestarea non-animala a cosmeticelor, posibila datorita oamenilor destiinta asiatici