Prof. dr. Maria Mota a subliniat necesitatea preventiei in populatia generala, nu doar in randul persoanelor la risc

0
63

Prof. dr. Maria Mota, fost presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a vorbit de necesitatea preventiei in populatia generala, nu doar in randul persoanelor la risc.

Atunci cand faci preventie la persoanele cu risc crescut, rezultatele sunt slabe”, a avertizat ea, in conferinta de presa organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

Diabetul zaharat gestational ar putea fi prevenit intr-un procent foarte mare. Conditia este ca mamele sa stie si sa fie urmarite de medic, a mai spus ea.

Unul din sase copii nascuti vii provine dintr-o mama cu hiperglicemie, iar 84% dintre aceste mame au diabet zaharat gestational, arata cele mai recente date publicate de International Diabetes Federation.

Panta de crestere a prevalentei diabetului zaharat a scazut, dar nu semnificativ, in ultimii doi ani.

”Desi parea ca sunt sperante si ca, desi va creste in continuare prevalenta diabetului zaharat, va scadea panta de crestere, se pare ca panta crestere nu a scazut semnificativ. Vorbim acum de 463 de milioane de persoane cu diabet zaharat, fata de 425 de milioane cati erau in urma cu doi ani. Previziunea pentru anul 2045 este de peste 700 de milioane de pacienti, iar in 2017 vorbeam de aproximativ 500-600 de milioane. Deci numarul pacientilor creste”, a afirmat prof. Mota.

Romania este una dintre putinele tari care are studii epidemiologice, deci care are date reale.

”in lume se raporteaza un numar de 374 de milioane de persoane cu prediabet si, daca nu se vor dezvolta programe de preventie, multi dintre acestia vor dezvolta diabet in viitorul apropiat”, a subliniat prof. Mota.

Articolul precedentProgram international pentru un acces mai larg la insulina
Articolul următorScoliozasi cifoscolioza, afectiuni tot mai frecvente in viata modern