Scolioza

0
408

Conf. dr Mihai Jianu, seful Sectie Ortopedie si Traumatologie Pediatrica, Spitalul Clinic Central de Copii Grigore Alexandrescu Bucuresti

Conf. Dr. Mihai Jianu vorbeste despre ce este scolioza, despre diferenta fata de alte posturi ale corpului si despre importanta factorilor varsta si sex in aparitia si dezvoltarea scoliozei. Scolioza este afectiunea in care coloana vertebrala este deviata in plan frontal (intr-o parte) si in cadrul careia apare gibozitatea – rotatia corpurilor vertebrale, manifestata prin iesirea in afara a coastelor. in general, apare la mijlocul spatelui (coloana toracica) sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara).
Cauzele aparitiei scoliozei sunt de doua tipuri – hormonala si genetica. Avand in vedere faptul ca fetele la pubertate sunt mai predispuse la scolioza decat baietii din cauza pregatirii corpului pentru nastere prin eliberare de hormoni feminini care relaxeaza articulatiile dintre vertebre, s-a conturat o tendinta de a da mai mare credibilitate celei de-a doua teorii.
Ca simptome ale scoliozei, in afara devierii coloanei, mai apar denivelari ale umerilor, asimetrii de bazin si denivelari de musculatura.
Factorii de risc in scolioza sunt si ei de luat in seama, putine scolioze nefiind evolutive. Daca nu s-au luat masuri in fazele incipiente ale scoliozei, la primii trei ani de la aparitia primului ciclu, fetele pot suferi o deformare de un grad pe an a coloanei vertebrale.
Tratamentul scoliozei se realizeaza prin kinetoterapie – face coloana mai supla si mai maleabila, si prin corset – mentine curbura coloanei.

Scolioza – Tratament – Partea a II-a

Articolul precedentHemoroizii si varicele
Articolul următorSituatie tensionata la Spitalul de Arsi