SCJU Cluj-Napoca: Intervenția în maximum 4 ore de la debutul unui AVC, impact asupra șanselor de recuperare

0
256

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență majoră, iar intervenția precoce, în maximum patru ore de la debut, pentru cazurile eligibile, are un impact semnificativ asupra șanselor de recuperare a pacientului, atenționează reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, ale cărui liniile de gardă ale Secțiilor Clinice Neurologie I și II reprezintă unicul serviciu de gardă de neurologie din județul Cluj.

În plus, reprezentanții SCJU atenționează că în ultima perioadă, există un număr tot mai mare de pacienți cu potențiale complicații neurologice ale infecției COVID-19.

„În ciuda pandemiei COVID-19, aproape 2000 de pacienți au fost tratați, anul trecut, în cele două secții. Colegii noștri neurologi asigură asistența medicală de specialitate atât pentru pacienții cu patologie neurologică acută, cât și pentru cei cu afecțiuni neurologice subacute sau cronice: pacienți cu scleroză multiplă, miastenia gravis, epilepsie (inclusiv pacienți cu implant stimulator al nervului vag), cazuri de Boala Parkinson sau pacienți cu distonii, etc.”, se arată într-un comunicat al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca.

Aceștia au precizat că în Secțiile Clinice Neurologie I și II se desfășoară, în colaborare cu UMF „Iuliu Hațieganu” și sub coordonarea Prof. Dr. Fior Dafin Mureșanu, șeful Departamentului de Neuroștiințe din cadrul UMF, activități didactice pentru studenții Facultății de Medicină, precum și stagii de pregătire pentru medicii rezidenți.

„Cercetarea științifică (studii clinice, participări la conferințe naționale și internaționale, publicarea de studii și tratate în domeniu) completează armonios activitatea colectivului medical, iar beneficiarul final al acestor eforturi fiind mereu pacientul”, potrivit SCJU Cluj-Napoca.

Și asta în contextul în care impactul pandemiei a fost resimțit din plin de întregul personal al secțiilor, respectiv medici, asistenți medicali, infirmiere, brancardieri și îngrijitoare.

„S-au organizat puncte de triaj, au fost asigurate circuite epidemiologice distincte (COVID, nonCOVID și zone de izolare) și s-au luat măsuri suplimentare pentru protejarea personalului. În plus, în ultima perioadă, există un număr tot mai mare de pacienți cu potențiale complicații neurologice ale infecției COVID-19”, se arată în același comunicat.

Dr. Vitalie Văcăraș, medicul șef al Secției Clinice Neurologie II, a declarat că „specialitatea noastră ne oferă șansa de a îmbunătăți viața celor afectați de patologia neurologică, indiferent de natura ei, având în vedere impactul cercetării continue, al rolului categoric al activității clinice și al încrederii în profesia pe care ne-am ales-o”.

Articolul precedentMinisterul Sănătății alocă 74 de milioane de lei pentru achiziția de incubatoare pentru nou-născuți
Articolul următorPacient în vârstă de 55 de ani, în stare gravă, după ce a luat paracetamol şi metamizol sodic timp de un an.