Schimbari in vaccinarea impotriva poliomielitei in regiunea europeana a OMS

0
338

19 state membre din regiunea europeana a OMS au oprit folosirea vaccinului anti-polio trivalent, VPO, care proteja impotriva celor trei tulpini devirus poliomielitic salbatic, potrivit unui comunicat de presa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Medicii din tarile respective au inceput sa utilizeze vaccinul bivalent VPO, care ofera o protectie mai puternica impotriva celor doua tulpini poliomielitice salbatice ramase sau au trecut la un program care include numai forma inactivata a vaccinului anti-polio injectabila (VPI). Astfel, dintre cele 19 state membre europene, 17 dintre acestea folosesc imunizarea bivalenta VPO (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Georgia, Kazahstan, Kargazstan, Muntenegru, Republica Moldova, Federatia Rusa, Serbia, Tadjikistan, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Turcia, Turkmenistan, Ucraina si Uzbekistan), iar Belarus si Polonia au trecut de la VPO la o schema de imunizare de rutina numai cu VPI. Restul celor 34 de state membre din regiune au adoptat programul de vaccinare numai cu VPI. in Romania se foloseste forma inactiva, adica vaccinul polio inactivat (VPI).

Schimbul VPO reprezinta un mecanism in strategia globala pe termen lung pentru a eradica poliomielita. Toate tarile si teritoriile din lume care folosesc inca vaccinul trivalent VPO vor trebui sa treaca la un program de imunizare de rutina prin VPI. Cel mai mare Program de imunizare de rutina coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) la nivel global a avut loc in perioada 17 Aprilie si pana la 1 Mai 2016, precizeaza comunicatul de presa. Astfel, acesta constituie primul pas in ce priveste retragerea treptata a tuturor vaccinurilor anti-poliomielita oral si face parte din Planul Strategic Global de Eradicare a Poliomielitei 2013-2018.

in timp ce vaccinul trivalent VPO este sigur si eficient, virusii polio vii atenuati din cadrul VPO pot fi resposabili (in cazuri rare) de poliovirusi circulanti din vaccinuri derivate (VDPV) sau de poliomielita paralitica asociata cu vaccinul (VAPP), se precizeaza in comunicat.

De altfel, peste 90% din cazurile de VDPV si aproximativ 40% din cazurile de VAPP rezulta dintr-o componenta a vaccinului trivalent VPO. Aceasta componenta interfereaza cu raspunsul imun la tipurile 1 si 3 de virus poliomielitic. Retragerea componentei tipului 2 a VPO a fost posibila prin eradicarea la nivel mondial a acestui tip de poliovirus salbatic in anul 1999, se arata in comunicatul OMS.

Articolul precedentOMS: Obezitatea, problema globala de sanatate. Peste 2 miliarde de persoane sunt supraponderale si peste 600 de milioane, obeze
Articolul următor„Cu ochii pe Diabet” – Tema campaniei Zilei Mondiale de lupta impotriva Diabetului din 2016