OMS: Obezitatea, problema globala de sanatate. Peste 2 miliarde de persoane sunt supraponderale si peste 600 de milioane, obeze

0
357

Obezitatea reprezinta o problema globala de sanatate. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste supraponderabilitatea si obezitatea ca fiind acumularea in exces a tesutului adipos care poate influenta calitatea vietii persoanelor.

Indicele de masa corporala (IMC) este un indice frecvent utilizat pentru a clasifica excesul de greutate, dar si obezitatea randul adultilor. IMCeste definit ca greutatea unei persoane exprimata in kilograme ce este impartita la patratul inaltimii sale in metri – respectiv kg/m2. Astfel, o persoana supraponderala va avea un IMC egal sau mai mare de 25, iar in cazul unei persoane obeze, IMC este peste 30.

Datele OMS arata ca peste 2 miliarde de persoane din intreaga lume sunt supraponderale, iar peste 600 de milioane sunt obeze. in ceea ce priveste copiii, OMS a indicat ca in anul 2013 peste 42 de milioane de copii in varsta de sub 5 ani au fost inregistrati ca fiind supraponderali sau obezi.

in Romania, 21.3% dintre romanii cu varsta peste 18 ani sufera de obezitate, potrivit studiului epidemiologic ORO de prevalenta a obezitatii si a factorilor de risc ai obezitatii. Acelasi studiu a aratat ca 23% dintre barbatii romani sunt obezi, fata de 20.3% dintre femei, iar 41.6% dintre barbati si 24.7% dintre femei sunt supraponderali.

Referitor la distributia pe sexe din regiunea europeana, OMS arata ca 23% dintre femei sunt obeze, iar 20% dintre barbati sunt afectati de aceasta. De asemenea, studiile estimeaza ca pana in anul 2030 peste jumatate din populatia Europei va fi obeza. OMS indica faptul ca peste 80% din cazurile de diabet zaharat tip 2 apar la persoanele supraponderale sau obeze.

Printre cauzele obezitatii se numara aportul crescut de alimente dense de energie, bogate in grasimi, dar si sedentarismul – prin multe forme: la munca, schimbarea mijloacelor de transport, cresterea urbanizarii.

OMS subliniaza ca persoanele supraponderale si obeze risca sa dezvolte mai multe tipuri de boli netransmisibile, precum:

a· boli cardiovasculare – boli de inima, dar si accident vascular cerebral, ce au reprezentat principala cauza de deces in anul 2012,

a· Diabetul zaharat tip 2,

a· Tulburari musculo-scheletice -precum osteoartrita, o boala ce consta in boala degenerativa a articulatiilor,

a· unele tipuri de cancer – endometrial, de san sau de colon.

in ceea ce priveste situatia copiilor supraponderali sau obezi, daca tendintele actuale continua sa se mentina, OMS indica faptul ca la nivel global vor fi afectati 70 de milioane de copii pana in 2025. De asemenea, fara interventie medicala sau a familiei, sugarii obezi si copiii mici vor continua probabil sa fie obezi in timpul copilariei, adolescentei si la maturitate. Obezitatea in copilarie este asociata cu diverse complicatii grave si copiii risca un debut precoce a bolilor – inclusiv diabetul zaharat tip 2 sau bolile de inima. OMS arata ca una dintre metodele de prevenire a acumularii in exces a grasimii la copii se realizeaza prin alaptarea exclusiva de la nastere pana la varsta de 6 luni.

Asociatia Europeana pentru Studiul Obezitatii (EASO) a declarat ca pe 21 Mai sa se marcheze Ziua Europeana de Lupta impotriva Obezitatii. EASO subliniaza ca obezitatea reprezinta o epidemie cu impact major pentru Europa si pentru care nu se face suficient. Prin Ziua Europeana de Lupta impotriva Obezitatii se urmareste cresterea gradului de constientizare despre boala si sporirea nivelului de cunostinte despre obezitate si despre efectul bolilor care deriva din aceste afectiune pentru pacient si societate.

Articolul precedentPresedintele Iohannis a semnat decretul de numire a lui Vlad Voiculescu in functia de ministru al Sanatatii
Articolul următorSchimbari in vaccinarea impotriva poliomielitei in regiunea europeana a OMS