„Cu ochii pe Diabet” – Tema campaniei Zilei Mondiale de lupta impotriva Diabetului din 2016

0
221

„Cu ochii pe Diabet” este tema din acest an a Zilei Mondiale de lupta impotriva Diabetului, marcate in 14 Noiembrie, a anuntat Federatia Internationala de Diabet (IDF).

Astfel, activitatile campaniei din 2016 se vor concentra pe promovarea a doua mesaje-cheie:

a€¢ Importanta screening-ului in vederea depistarii precoce a diabetului zaharat de tip 2 – pentru a reduce riscul aparitiei complicatiilor care pot surveni (ex: retinopatia diabetica, neuropatia diabetica, nefropatia diabetica, piciorul diabetic).

a€¢ Necesitatea screening-ului pentru complicatiile asociate diabetului, astfel incat sa se asigure o gestionare eficienta a ambelor tipuri de diabet.

Estimarile IDF arata ca in 2015, la nivel global aproximativ jumatate dintre persoanele care au diabet – circa 193 de milioane nu stiau ca au afectiunea. in majoritatea cazurilor este vorba despre diabetul zaharat de tip 2.

O persoana cu diabet zaharat de tip 2 poate trai timp de mai multi ani fara sa prezinte niciun simptom, timp in care glucoza din sange afecteaza mai multe organe. Prin urmare, este nevoie urgenta de screening, diagnosticare si asigurarea unui tratament adecvat pentru persoanele cu diabet zaharat, subliniaza IDF.

Prin campania dedicata Zilei Mondiale de lupta impotriva Diabetului 2016 se umareste aducerea in prim-plan a solutiilor fezabile si rentabile care pot fi implementate pentru a identifica persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nediagnosticat si cele care prezinta risc de a dezvolta afectiunea pe viitor.

Articolul precedentSchimbari in vaccinarea impotriva poliomielitei in regiunea europeana a OMS
Articolul următorSesiunea din noiembrie a examenului de rezidentiat, organizata pe 20 sau 27 Noiembrie. Tematica schimbata pentru Medicina