Scala pentru identificarea tratamentului personalizat optim din cancer

0
356

Societatea Europeana de Oncologie Medicala (ESMO) a dezvoltat si publicat recent o scala de aplicabilitate clinica pentru tratamentele oncologice personalizate. Acestaisi propune sa simplifice identificarea tratamentului oncologic cu aplicabilitatea cea mai marein functie de mutatiile tumorale descoperite.

Oncologia personalizata a capatat avantin ultimii ani. Ea se bazeaza pe analiza profilului molecular al tumorilor. Celulele canceroase au diversi markeri tumorali caracterisici. Pentru fiecare marker tumoral, anumite molecule terapeutice pot functiona mai bine si/sau si-au dovedit deja eficacitatea. Scala ESMO de aplicabilitate clinica a tintelor moleculare (pe scurt, ESCAT) a fost prezentata la 21 augustin revista Annals of Oncology siisi propune sa simplifice si sa standardizezein acelasi timp alegerea terapiei personalizatein functie de mutatiile tumorale identificate.in acest sens, cercetatorii de la ESMO propun o ierarhizare a mutatiilor pe grupe,in functie de dovezile clinice existentein acest moment pentru alegerea lor drept tinte terapeutice.

Scala ESCAT clasifica mutatiile tumorale pe sase niveluri:in Grupa I intra mutatiile genetice pentru care exista tinte terapeutice gata de implementare;in Grupa II sunt mutatiiincain studiu, dar care pot sa defineasca un grup de pacienti care ar putea beneficia de un tratament tintit;in Grupa III, beneficiul clinic al terapiei tintite a fost doveditin cazul aceleiasi mutatii, darin tipuri diferite de tumori sau pentru tinte moleculare similare;in Grupa IV sunt optiunile terapeutice pentru care exista dovezi preclinice ale eficientei;in Grupa V sunt mutatiile pentru care exista dovezi care sustin o abordare co-tintita;in Grupa X sunt mutatii pentru care nu exista dovezi ale eficientei tratamentului. Pe masura ce noi dovezi si rezultate ale studiilor clinice vor fi publicate, anumite mutatii pot trece dintr-o grupain alta.

 

ESCAT

 

Scala ESCAT se foloseste de dovezile clinice existente pentru a corela anumite mutatii tumorale cu medicamentele disponibile care si-au dovedit eficientain tratarea lor. Rezultatele secventierii multigenice pot indica mai multe mutatii genetice tumorale, fara a oferiinsa o clasificare de ordin calitativ pentru prioritizarea acestora ca tinte terapeutice. Folosita ca instrument de analiza, scala ESCAT va putea ajuta clinicienii sa faca diferentaintre acele mutatii care pot fi tintite terapeutic cu rezultate dovedite clinic si acele mutatii care nu au dat randamente la fel de bune atunci cand au fost convertitein tinte terapeutice sau pentru care nu existainca dovezi clare ale eficacitatii. „Daca identificam doua mutatii / una de Grupa I si una de Grupa III, clincienii trebuie sainteleaga ca trebuie sa prioritizeze mutatia din prima grupa ca tinta terapeutica”, explica dr. Joaquin Mateo, prim-autor al articoluluiin care a fost anuntata lansarea ESCAT,intr-un comunicat de presa al ESMO. De asemenea, scala poate influenta decizia de ainrola un pacientintr-un studiu clinic sau nu.

Exista, desigur, si avantaje de ordin financiar: tratamentele oncologice personalizate sunt foarte scumpe. Identificarea tratamentului oncologic cu aplicabilitatea cea mai mare creste eficienta si scade costurile sistemelor de sanatate cu fiecare cazin parte.

Ideea nu este una noua: mai multe institutii si organizatii au propus propriile clasificari clinice ale mutatiilor tumorale. Pana la acest momentinsa, nicio clasificare nu a fost adoptata la nivel globalin practica clinica. Aceste clasificari se suprapun doar partial,in specialin cazul primelor grupe tumorale (recomandate ca tinte terapeutice conform testului medicini bazate pe dovezi). Dar,in functie de statusul actual al reglementarilor ce tin de aprobarea moleculelor oncologice la nivel local si de criteriile folosite de autori pentru a cantari calitatea dovezilor clinice, pot aparea diferente la toate nivelurile. Societatea Europeana de Oncologie Medicala a format un grup de lucru la care au fost invitati sa contribuie si autorii celorlalte scheme de clasificare.impreuna, acestia au ales principiile care sa stea la baza unei clasificari care sa poata fi implementata la nivel global.in acest moment, avantajele acestui sistem de gradatie sunt doar teoretice. Urmeaza ca scala ESCAT sa-si dovedeasca utilitateain practica clinica,insa acest lucru va fi posibil doar daca acest instrument va fi adoptat pe scala larga.

Articolul precedentRecord nedorit la rujeola in Uniunea Europeana
Articolul următorNoi reglementari pentru imbunatatirea serviciilor farmaceutice