Record nedorit la rujeola in Uniunea Europeana

0
292

Peste 41.000 de copii si adulti din Europa au fost diagnosticati cu rujeola in primele sase luni ale anului 2018, anunta Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Statisticile sunt ingrijoratoare daca tinem cont ca numarul imbolnavirilor din aceasta perioada depaseste cu mult media ultimilor ani. Pana in prezent, cel mai mare numar de cazuri inregistrat in perioada 2010-2017 a fost de aproape 24.000 in 2017, iar cel mai mic a fost de peste cinci mii de cazuri in 2016, mai arata datele OMS. in plus, rapoartele lunare evidentiaza ca cel putin 37 de persoane au murit anul acesta din cauza rujeolei.

„Dupa numarul mic de cazuri din 2016, vedem o crestere dramatica a infectiilor si a focarelor extinse”, spune dr. Zsuzsanna Jakab, director regional OMS Europa, referindu-se la situatia rujeolei in Europa. „Facem apel la toate tarile sa puna imediat in aplicare masuri ample si adecvate pentru a stopa raspandirea acestei boli. Sanatatea incepe cu imunizarea si atat timp cat aceasta boala nu este eliminata, nu reusim sa respectamangajamentele privind Obiectivele de dezvoltare durabila”.

sapte tari din regiune au inregistrat peste o mie de cazuri de infectii la copii si adulti in acest an, conform datelor OMS. Este vorba despre Franta, Georgia, Grecia, Italia, Federatia Rusa, Serbia si Ucraina. Cel mai mult a fost afectata Ucraina, cu peste 23.000 de imbolnaviri. in toate tarile s-au raportat decese, insa in Serbia s-a inregistrat cel mai mare numar – 14 persoane.

Ultima evaluare a Comisiei Europene de Verificare Regionala pentru Eliminarea Rujeolei si Rubeolei (RVC), publicata la 20 august 2018, arata ca 43 din cele 53 de state membre ale regiunii au reusit sa intrerupa raspandirea epidemica a rujeolei si 42 au intrerupt raspandirea rubeolei (raportat la 2017). in acelasi timp, RVC se arata ingrijorata fata de supravegherea inadecvata a bolii si de acoperirea scazuta a imunizarii in unele tari.

„Acest regres partial demonstreaza ca fiecare persoana care nu este imuna ramane vulnerabila, indiferent de locul in care traieste si fiecare tara trebuie sa continue sa depuna eforturi pentru a spori acoperirea si pentru a reduce lipsurile de imunitate, chiar si dupa ce obtin statutul intrerupt sau eliminat”, spune dr. Nedret Emiroglu, directorul Departamentului de urgente in domeniul sanatatii si boli transmisibile din cadrul Oficiului Regional OMS Europa.

in Romania, rujeola a facut ravagii in ultimii ani: 59 de oameni au murit si 14.924 de cazuri au fost inregistrate din septembrie 2016 pana la 9 august 2018, conform datelor publicate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Potrivit celor mai recente statistici anuntate de CNSCBT, in saptamana 2-9 august 2018 au fost raportate inca 70 de cazuri nou confirmate in 16 judete si in Capitala. Este vorba despre Bucuresti (1) si judetele Braila (1), Calarasi (1), Dolj (1), Giurgiu (1), Ilfov (1), Prahova (1), Valcea (1), Vrancea (1), Vaslui (1), Galati (2), Bihor (5), Constanta (6) Buzau (7), Neamt (16) Iasi (24).

OMS colaboreaza cu statele membre care se confrunta in prezent cu focare de rujeola pentru punerea in aplicare a masurilor privind imunizarea de rutina si suplimentara imbunatatita, dar si pentru o supraveghere sporita ca sa fie mai rapid detectate cazurile.

stefania Doroftei

Articolul precedentCum influenteaza medicamentele si suplimentele rezultatele analizelor medicale
Articolul următorScala pentru identificarea tratamentului personalizat optim din cancer