OMS anunta modificari majore in tratamentul tuberculozei multidrog-rezistente

0
50

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) spera ca pacientii cu tuberculoza multidrog-rezistenta (MDR-TB) vor beneficia de o crestere a calitatii vietii, dar si de o imbunatatire a rezultatelor tratamentului, in urma modificarilor cheie in tratamentul MDR-TB anuntate de organizatie. „Prima schimbare importanta este un nou clasament prioritar al medicamentelor disponibile pentru tratamentul MDR-TB, bazat pe un echilibru atent intre beneficiile asteptate si efectele adverse. Succesul tratamentului pentru MDR-TB este in prezent scazut in multe tari. Acest lucru insa ar putea fi sporit prin imbunatatirea accesului la medicamentele cele mai bune pentru toti pacientii cu MDR-TB”, se arata intr-un comunicat OMS.

A doua schimbare importanta este o schema terapeutica administrata oral, care ar urma sa inlocuiasca tratamentul MDR-TB cu agenti injectabili cu alternative mai puternice, cum ar fi bedachilina (primul medicament care se va dezvolta special pentru tratamentul MDR-TB). OMS mai arata ca agentii injectabili provoaca pacientilor dureri si suferinte si ca multi prezinta efecte adverse grave care duc adesea la intreruperea tratamentului.

„Tratamentul pentru pacientii cu MDR-TB va fi puternic transformat in bine”, a declarat dr. Soumya Swaminathan, director adjunct pentru programe al OMS. „Bazandu-se pe datele noi disponibile si cu implicarea unui numar mare de parti interesate, OMS a avansat in revizuirea rapida a dovezilor si a comunicat schimbarile cheie necesare pentru imbunatatirea sanselor de supravietuire a pacientilor MDR-TB la nivel mondial.”

Comunicarea rapida a OMS urmareste sa incurajeze si sa pregateasca implementarea orientarilor noi, consolidate, actualizate si mai detaliate ale OMS privind tratamentul MDR-TB, care vor fi lansate anul acesta. OMS infiinteaza, de asemenea, un grup operativ cu mai multe parti interesate, pentru a coordona sprijinul acordat programelor nationale de tuberculoza in tranzitia rapida la schimbarile-cheie avute in vedere. Anuntul privind modificarea revolutionara in programul de tratament MDR-TB vine dupa o evaluare aprofundata a celor mai recente dovezi privind eficacitatea si siguranta medicamentelor disponibile pentru a trata MDR-TB, realizata de un grup independent de experti convocati de OMS.

Tuberculoza ramane una din primele zece cauze de deces la nivel mondial. Aproximativ 600.000 de cazuri noi de MDR-TB (sau alte forme rezistente la rifampicina) apar in fiecare an si aproximativ 240.000 de persoane mor din cauza acestor forme de TBC in fiecare an, conform estimarilor OMS. Diagnosticul si tratamentul MDR-TB raman provocari majore, intrucat doar una din patru persoane afectate este in prezent diagnosticata si chiar mai putine sunt tratate cu succes.

stefania Doroftei

Articolul precedentCum influenteaza medicamentele si suplimentele rezultatele analizelor medicale
Articolul următorScala pentru identificarea tratamentului personalizat optim din cancer