Noi recomandari in screeningul cancerului cervical

0
69

Examenul citologic Papanicolaou pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin nu trebuie efectuat anual, nici macar o data la doi ani! Expertii din cadrul USPSTF (United States Preventive Service Task Force) au publicat o actualizare a ghidului de recomandari privind screeningul pentru cancer cervical. Conform noilor recomandari, publicate astazi, 21 august, in Journal of the American Medical Association (JAMA), examenul citologic Papanicolaou nu ar fi necesar mai des de o data la trei ani. in plus, exista o optiune alternativa de screening, care s-a dovedit la fel de utila in depistarea leziunilor canceroase si precanceroase: testarea virologica pentru tulpinile cu risc crescut (hr-HPV).

Astfel, conform noilor recomandari ale USPSTF, in cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 21 si 29 de ani, se recomanda testarea citologica (examen Papanicolaou) o data la trei ani. Femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 65 de ani pot alege pentru prima data intre trei variante de screening, in functie de preferinte si, desigur, disponibilitate. in cazul lor, se recomanda fie efectuarea unui examen Papanicolaou o data la trei ani, fie testarea hr-HPV o data la cinci ani. O alta varianta este de a co-testa prin ambele metode de screening o data la cinci ani. Noile recomandari permit deci extinderea in siguranta a intervalului de timp dintre testari la cinci ani in cazul majoritatii femeilor.

Este important de precizat ca USPSTF nu recomanda screeningul pentru cancer de col uterin inainte de varsta de 21 de ani, dar nici dupa 65 de ani, daca pana atunci screeningul a fost facut corespunzator si nu exista risc crescut pentru acest tip de cancer. De asemenea, screeningul pentru cancer cervical nu este indicat femeilor care au suferit o histerectomie si care nu au cancerul de col uterin in istoric.

Ce aduc nou aceste recomandari? in primul rand, trebuie stiut ca intervalul intre testari poate fi marit in siguranta pentru majoritatea femeilor, ajungand chiar pana la cinci ani, in functie de metoda de screening aleasa. USPSTF este un grup de experti care isi bazeaza recomandarile pe dovezi din studii clinice si studii de cohorta. Acestia au analizat comparativ atat avantajele, cat si dezavantajele ambelor metode de screening si au descoperit ca efectuarea examenului citologic (Papanicolaou) mai des de o data la trei ani nu aduce beneficii suplimentare, insa comporta riscuri mai mari. Acestea tin de multiplicarea inutila a numarului de proceduri si de riscul de aparitie a unor leziuni pe col. Odata cu aceste noi dovezi si recomandari, testarea citologica anuala nu mai este recomandata. De asemenea, dovezile arata ca intervalul optim pentru testarea virologica (hr-HPV) este o data la cinci ani si ca screeningul mai frecvent nu aduce beneficii suplimentare ce tin de depistarea precoce a mai multor leziuni canceroase sau precanceroase.

in opinia expertului, optiunile pentru screeningul cancerului cervical „depind foarte mult si de resursele fiecarei tari. Nu toata lumea poate face screening la nivel national prin tipare hr-HPV sau prin co-testare. Cand vorbesti de screening, trebuie sa folosesti o metoda ieftina , care sa acopere o populatie cat mai larga si care sa-ti permita sa detectezi un numar cat mai mare de boli. in Romania, screeningul inca se face prin citologie. USPSTF recomanda sa fie facuta la trei ani, la noi se face anual. Asta pentru ca, inainte, examenul citologic Papanicolaou lucrat clasic, pe lama, dadea o rata destul de mare de rezultate fals pozitive. Acum a aparut citologia lichida, care iti ofera un preparat mult mai clar de interpretat de catre tehnicianul de laborator. Mai mult de atat, acum exista interpretare automata, deci rezultatele fals pozitive sunt mai putine. si atunci ar putea justifica sa nu o mai faci la un an, ci la trei ani”, a declarat pentru SanatateaTV.ro prof. dr. Elvira Bratila, sefa Clinicii Obstetrica-Ginecologie de la Spitalul „Panait Sarbu” din Bucuresti.

Ce este testarea hr-HPV? Testul hr-HPV confirma sau infirma prezenta tulpinilor de risc inalt ale HPV (responsabile pentru aproximativ 90% din cazurile de neoplasm cervical) in celulele de la nivelul colului uterin. „Sunt peste doua sute de tulpini de HPV, insa nu toate au acelasi risc de a dezvolta cancer de col. intre ele exista cateva tulpini care au un risc mai mare de a dezvolta cancer de col. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt HPV 16 si HPV 18, care s-au dovedit a fi cel mai frecvent implicate in aparitia cancerului de col. De aceea se testeaza numai tulpinile cu risc inalt”, explica Elvira Bratila.

in varianta standard, recomandata ca metoda de screening in SUA, acest test nu poate avea decat doua rezultate: pozitiv sau negativ. Nu este deci o genotipare completa sau specifica. Testul hr-HPV a fost aprobat in SUA ca metoda principala de screening pentru cancerul de col uterin in 2014. Asta inseamna ca s-a dovedit la fel de eficient ca examenul Papanicolaou, putand sa inlocuiasca aceasta testare, mult timp considerata a fi „standardul de aur” in screeningul pentru cancer cervical.

Un rezultat pozitiv la testarea hr-HPV indica prezenta tulpinilor de risc inalt ale virusului si duce la investigatii suplimentare. „si aici este problema – si a noastra, si a lor. Pentru ca screeningul facut cu hr-HPV te ajuta sa identifici usor pacientele care au risc sa dezvolte cancer de col, dar predispune la mai multe investigatii, fata de examenul citologic. Prezenta unei tulpini HPV cu risc inalt nu inseamna ca vei dezvolta automat cancer. Organismul poate sa se vindece singur si sa nu dezvolti niciodata cancer. insa un rezultat pozitiv la testarea virologica te arunca intr-o zona care predispune la mai multe investigatii”, arata Elvira Bratila. „Daca rezultatul testarii hr-HPV e pozitiv, faci o colposcopie. Daca rezultatul colposcopiei este negativ, faci examene citologice anual pana cand ai trei rezultate negative consecutive – si citologii si colposcopii. Este un numar mare de teste.”

si la noi in tara este disponibila genotiparea HPV, care include screeningul pentru prezenta mai multor tulpini de HPV, de risc inalt si nu numai. Acesta este un screening cu o specificitate mai mare, care indica prezenta sau absenta fiecarei tulpini in parte. Este insa o analiza mai costisitoare, care se poate face la cerere, dar care nu este inclusa in programul national de screening.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai comun tip de cancer care afecteaza femeile. Screeningul este deosebit de important, pentru ca ajuta la depistarea precoce a leziunilor canceroase si precanceroase, ajutand la reducerea mortalitatii din aceasta cauza.

Monica Georgescu

Articolul precedentCum influenteaza medicamentele si suplimentele rezultatele analizelor medicale
Articolul următorScala pentru identificarea tratamentului personalizat optim din cancer