Opt unitati mobile pentru screeningul cancerului cervical

0
171

Opt unitati mobile pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate si dotate, au fost achizitionate de Ministerul Sanatatii, prin unitatea de management al proiectului Bancii Mondiale „Reforma sectorului sanitar – imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar”, se anunta intr-un comunicat de presa. Proiectul este finantat prin Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). Ministerul Sanatatii sustine ca autospecialele vor contribui la consolidarea programului national de screening pentru cancer de col uterin si vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate.

MS2

Autospecialele vor fi livrate catre sapte centre nationale pana la finalul acestei saptamani: Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean Mures, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Branzeu” Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova; Institutul Regional Oncologic Iasi (doua unitati mobile), Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” Bucuresti, Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu-Rusescu” Bucuresti.

Ministerul Sanatatii deruleaza implementarea a sapte programe de screening, in cadrul unui proiect care beneficiaza de finantare europeana nerambursabila in valoare de 193 de milioane de euro. Este vorba de programe privind depistarea precoce, diagnosticul si tratamentul precoce al tuberculozei, screeningul pentru cancerul de col uterin, cancerul de san, cancerul colorectal, hepatita, screening cardiovascular si programe destinate gravidei si copilului. Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiaza de finantare in valoare de 47 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

stefania Doroftei

Articolul precedentRecord nedorit la rujeola in Uniunea Europeana
Articolul următorNoi reglementari pentru imbunatatirea serviciilor farmaceutice