Noi reglementari pentru imbunatatirea serviciilor farmaceutice

0
324

Pacientii vor avea acces la servicii farmaceutice de calitate si la tratamentele medicamentoase necesare, dau asigurari reprezetantii Ministerului Sanatatii (MS). Astfel, farmaciile care practica preturi mari si neaprobate de minister vor fi sanctionate, la fel si cele care nu au autorizatii de functionare, anunta MS. Prevederile au fost adoptate, alaturi de alte reglementari, prin Ordonanta de Guvern pentru modificarea si completarea Legii Farmaciei nr. 266/2008.

a€œActul normativ prevede o serie de masuri pentru protectia pacientului, precum sanctiuni care se aplica unitatilor farmaceutice in cazul eliberarii de medicamente fara pret de producator aprobat de Ministerul Sanatatii, sau, in cazul practicarii unor preturi cu amanuntul mai mari decat cele aprobate de Ministerul Sanatatii, conform prevederilor legale. De asemenea, sunt prevazute sanctiuni pentru unitatile farmaceutice care nu detin autorizatie de functionare emisa de Ministerul Sanatatii in conformitate cu prevederile legale pentru vanzarea si eliberarea on line a medicamentelor care se elibereaza fara prescriptie medicala.”, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Sanatatii.

Actul normativ reglementeaza si aspecte care privesc descentralizarea sistemului sanitar. Potrivit Ordonantei de Guvern, inspectia de autorizare a unitatilor farmaceutice, care in prezent este realizata de Ministerul Sanatatii, va trece in sarcina Directiilor de Sanatate Publica.

in plus, inspectia de supraveghere a activitatii unitatilor farmaceutice va fi exercitata de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, institutie care are insfrastructura si capacitate pentru aceasta activitate, se mai arata in comunicatul Ministerului Sanatatii. Masura a fost luata in vederea asigurarii unei supravegheri eficiente si riguroase a activitatilor desfasurate in unitatile farmaceutice.

Normele de aplicare a Ordonantei de Guvern vor fi elaborate in termen de 60 de zile de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial.

stefania Doroftei

Articolul precedentOpt unitati mobile pentru screeningul cancerului cervical
Articolul următorSprijin de la OMS pentru Ministerul Sanatatii