Șase judete au raportat in ultima saptamana cazuri noi de rujeola. Cele mai multe sunt in Dolj

0
58

17 cazuri nou confirmate de rujeola au fost raportate intre 11 si 15 noiembrie, arata datele publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Cazurile au fost inregistrate in sase judete.

impartirea pe judete arata astfel:

  • Dolj – 5
  • Timis – 4
  • Caras – Severin – 3
  • Mehedinti – 2
  • Arad – 2
  • Brasov – 1

„Cazurile de rujeola raportate saptamanal au avut debutul in urma cu doua-patru saptamani; confirmarea si clasificarea unui caz dureaza, in medie, trei saptamani”, specifica CNSCBT. 

Romania se afla  in topul tarilor din Uniunea Europeana la numarul total de cazuri, precum si la incidenta la un milion de locuitori.

Actuala epidemie de rujeola a debutat in tara noastra in a doua jumatate a anului 2016, din cauza ezitarii sau a refuzului vaccinarii.  in ciuda campaniilor de informare initiate de autoritati pentru a convinge parintii sa-si vaccineze copiii impotriva virusului rujeolic, Romania inca se confrunta cu o rata mare a incidentei acestei boli.

Vaccinarea este recomandata copiilor cu varsta intre 9 şi 11 luni, cu revaccinare la varsta de 1 an şi, ulterior, la varsta de 5 ani.

Copiii nevaccinaţi pot beneficia de administrarea vaccinului antirujeolic, prin prezentarea la medicul de familie, schema de vaccinare fiind adaptata pentru fiecare caz in parte. 

Articolul precedentProf. dr. Maria Mota a subliniat necesitatea preventiei in populatia generala, nu doar in randul persoanelor la risc
Articolul următorTestarea non-animala a cosmeticelor, posibila datorita oamenilor destiinta asiatici