Prof. Dr. Iulian Puiu Velea: In ultima perioada, Romania se  confrunta cu o crestere a incidentei diabetului la copii

0
49

Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Endocrinologie Pediatrica, Prof. Dr. Iulian Puiu Velea, a atras atentia asupra faptului ca, in ultima perioada, Romania se  confrunta cu o crestere a incidentei diabetului la copii si, in mod deosebit, cu o crestere a incidentei la copilul de varsta mica, de grupa prescolara, pana la varsta de 5 ani.

”Acesti copii nu sunt adulti in miniatura, ei pot sa dezvolte alte patologii, patologii pe care un pediatru le cunoaste, pot sa dezvolte o boala celiaca, pot sa dezvolte o boala autoimuna tiroidiana, trebuie acesti pacienti sa-i urmarim pe nomograme, pe curbele de crestere, ca si greutate, ca si talie, trebuie sa urmarim varsta la care se instaleaza caracterele sexuale secundare, instalarea pubertatii este intarziata sau nu este intarziata, toate acestea le stie un pediatru”, a declarat Prof. Velea intr-un interviu pentru SanatateaTV.ro.

in aceste conditii, este nevoie de pediatri cu supra-specializare in diabetologie pediatrica. insa numarul acestora este insuficient, spune prof. Velea.

Acestia sunt cei care trebuie sa urmareasca situatia copiilor cu diabet care poarta sisteme de pompe de insulina cu senzori de monitorizare continua a glicemiei. Acesti copii sunt nevoiti sa parcurga de multe ori distante mari spre Centrele Regionale pentru a putea fi vazuti de un medic pediatru care are aceasta supra-specializare.

Supra-specializarea in diabetologie pediatrica este cu atat mai importanta cu cat intervine si impactul psihologic asupra copilului si familiei acestuia.

”Acesti pediatri ar trebui sa vina sa se supra-specializeze, sa obtina acest atestat de studii complementare ca sa poata sa urmareasca copilul respectiv. Este neproductiv ca un copil cu diabet zaharat sa ajungi sa-l diagnostichezi si sa-l internezi intr-o sectie de adulti. Intervine factorul psihologic al familiei. in acel moment, eu, ca si medic, nu am sa mai pot niciodata sa-i spun familiei respective ca acel copil are o speranta de viata fara impactul diabetului zaharat, nu voi mai putea niciodata sa spun asta atata timp cat el este internat langa un adult, este total neproductiv”, sustine Presedintele SRDNEP.

El a precizat, insa, ca au inceput deja cursuri de instruire pentru pediatrii din teritoriu, astfel incat pacientii sa fie monitorizati in judetele de resedinta.

in opinia sa, Ministerului Sanatatii car trebui sa elaboreze un program de eliberare a atestatelor complementare.

”Ca o prima intentie eu m-am gandit ca ar fi foarte simplu sa se distribuie catre directiile sanitare, acestea sa ia legatura cu managerii de spital sau cu sefii sectiilor de pediatrie, sa se nominalizeze un pediatru din orasele- resedinta de judet care sa faca acest atestat de studii complementare ,care sa se ocupe de pacientii din judetele respective. Nu pot sa pun un pacient sa bata sute de kilometri sa vina pana la mine, la Timisoara. Am 6 judete, deci toti pacientii acestia se scurg catre Centrele Regionale, Clujul la fel, Iasiul la fel, Bucurestiul la fel, nu poti sa pui pacientii sa vina periodic, nu este suficient sa-l vezi o data la trei luni, in evolutia acestui pacient pot sa apara o gramada de evenimente poliintercurente care il dau peste cap, si atunci toate aceste evenimente care apar trebuie manageriate corect, in folosul pacientului”, a subliniat el.

Profesorul Iulian Puiu Velea este convins ca aceasta este una dintre schimbarile care pot duce la prelungirea sperantei de viata fara amprenta existentei diabetului zaharat.

”Noi trebuie sa scadem aceasta variabilitate glicemica, trebuie sa amelioram viata acestor pacienti pentru ca ceea ce facem noi acum se va regasi mai tarziu in scaderea numarului de pacienti care vor beneficia de hemodializa, de transplant renal, de boala cronica, de retinopatie , de laserterapie si asa mai departe”, a subliniat Prof. Dr. Iulian Puiu Velea.

Anul trecut, prin Hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Sanatatii, structura Programului National de Diabet a fost modificata. Astfel, el a fost impartit in doua subprograme: Subprogramul de diabet zaharat tip I si Subprogramul de Diabet Zaharat tip II si alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice si diabet gestational. Hotararea a reglementat si cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 1: sisteme de monitorizare continua a glicemiei si sisteme de pompe de insulina cu senzori de monitorizare continua a glicemiei.

Conform Ordinului 619 din 27.06.2019,   la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, anul acesta este prevazut un numar de 194 de pacienti cu diabet zaharat de tip 1 care trebuie sa primeasca pompe de insulina. Acelasi Ordin prevede ca 100 de pacienti cu diabet zaharat de tip 1 sa primeasca pompe de insulina cu monitorizare continua. in acelasi timp este prevazut un numar de 500 de pacienti cu diabet zaharat de tip 1 care trebuie sa primeasca sisteme de monitorizare glicemica continua. in Ordin se arata si ca pentru 635 de pacienti sunt decontate materiale consumabile pentru pompele de insulina.

Anul acesta, in Programul National de Diabet sunt inscrisi si tratati 860.558 de pacienti cu diferite tipuri de diabet, conform datelor furnizate de CNAS.

Articolul precedentProf. dr. Maria Mota a subliniat necesitatea preventiei in populatia generala, nu doar in randul persoanelor la risc
Articolul următorTestarea non-animala a cosmeticelor, posibila datorita oamenilor destiinta asiatici