Se incepe vaccinarea anti-HPV pentru fetele care facut solicitare in anii 2017si 2018. Cate doze de vaccin sunt disponibile

0
42

Din luna ianuarie a anului viitor, medicii de familie vor incepe vaccinarea gratuita anti-HPV (Virusul Papiloma Uman) cu dozele furnizate de Ministerul Sanatatii. Vor primi imunizarea fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani care au solicitat in anii 2017 si 2018  vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de aceasta varsta daca au solicitat.

Actiunea vine dupa ce Ministerul Sanatatii (MS) a finalizat licitatia pentru achizitia dozelor de vaccin anti-HPV, iar primele 20 000 de doze vor fi distribuite incepand de saptamana viitoare la directiile de sanatate publica.

„Cancerul de col uterin este o boala care poate ucide şi prin ignoranţa, dar este si un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alaturi de screening poate reduce povara generata de cancerul de col uterin. Ministerul Sanataţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sanatatea publica. Dar atunci cand introducem noi vaccinuri in calendarul de imunizare este de datoria noastra sa pregatim populatia si sa explicam asa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioada in care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sanatatii.

Acordul Cadru incheiat de MS cu furnizorul pentru o perioada de 4 ani prevede ca numarul dozelor de vaccin sa poata fi suplimentat pana la 2.100.000, in functie de cerere si derularea campaniei de vaccinare.

De asemenea, campania de vaccinare va fi precedata de o campanie de informare si constientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV si protectia oferita de vaccin, precum si de sustinere a medicilor si farmacistilor in transmiterea informatiilor clare si corecte despre vaccinarea impotriva HPV derulata de catre furnizorul de vaccin.

Ministerul Sanatatii face apel la parinti sa solicite informatii medicilor de familie si catre medicii de familie sa se informeze cu privire la vaccinarea anti-HPV si sa transmita aceste informatii transparent si corect catre parinti.

Articolul precedentProf. dr. Maria Mota a subliniat necesitatea preventiei in populatia generala, nu doar in randul persoanelor la risc
Articolul următorTestarea non-animala a cosmeticelor, posibila datorita oamenilor destiinta asiatici