Vaccinul dezvoltat de compania farmaceutică AstraZeneca şi Universitatea Oxford împotriva COVID-19 a devenit primul din lume ale cărui rezultate de eficienţă au fost validate de revista ştiinţifică The Lancet. Rezultatele studiilor clinice ale vaccinului au confirmat că acesta este eficient în medie la 70% dintre cazuri.

Vaccinul Astra-Zeneca anti-COVID-19 utilizează un virus numit ChAdOx1, adică o versiune slăbită a unui virus care determină răceala la cimpanzei (cunoscut sub numele de adenovirus).

Adenovirusul nu provoacă boli la om, dar este purtător al unei protein spike, specifică SARS-CoV-2, care generează răspunsul imun la persoana vaccinate. Mai exact, prin vaccinare, persoana respectivă primește „intrucțiunile” genetice pentru proteina spike a coronavirusului și astfel sistemul imunitar al acesteia învață să atace virusul, iar persoana imunizată dezvoltă anticorpi.

Concluziile cercetătorilor au apărut, marți, în publicația științifică The Lancet, fiind primele rezultate complete ce reies din etapa finală a studiului clinic privind eficacitatea vaccinului anti-COVID-19.

Vaccinul este eficient în proporție de 62% în cazul celor cărora li s-au administrat două doze complete și de 90% în cazul celor care au primit o jumătate de doză, urmată de una completă.

Experții nu pot da încă un verdict în legătură cu eficiența vaccinului la vârstnici

Pentru studiu, echipa a analizat datele a aproape 24.000 de adulți din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud. Între ei au fost incluse și persoane cu comorbidități. Jumătate dintre participanți au primit vaccinul COVID-19, iar cealaltă jumătate au primit un placebo.

Studiul a fost conceput inițial pentru a evalua o singură doză de vaccin. Cu toate acestea, o revizuire a datelor privind răspunsul imun în studiile inițiale a constatat că o a doua doză a stimulat mai mult răspunsurile imune.

Cei mai mulți participanți la studiu au avut vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. Ambele grupuri au inclus un număr mic de voluntari cu vârste de peste 55 de ani, astfel că specialiștii nu pot da încă un verdict în legătură cu eficiența vaccinului în cazul persoanelor vârstnice, care sunt mai expuse în faţa riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19.

Rezultatul principal a fost să determine cazurile de boală simptomatică COVID-19 care au apărut la participanții care au primit două doze de vaccin.

Pentru a calcula eficacitatea, autorii au analizat datele din faza 3, adică din etapa finală de studiu clinic, din Marea Britanie și Brazilia, implicând 11.636 de persoane, dintre care jumătate aveau vaccinul și cealaltă jumătate se afla în grupul placebo.

Astfel, au descoperit 131 de cazuri de COVID-19 simptomatic la mai mult de 14 zile după cea de-a doua doză de vaccin. S-au înregistrat 30 de cazuri în grupul care a primit vaccinul, format din 5.807 voluntari, și 101 cazuri în grupul de control care a primit placebo.

Eficienţa a fost calculată la 70,4%, conform datelor publicate, iar acest procent este peste pragul minim de 50% cerut de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) în vederea aprobării unui vaccin.

Câte reacții adverse au fost înregistrate în cadrul studiului?

Cercetătorii nu au putut încă să evalueze durata protecției, deoarece primele studii au fost inițiate în aprilie 2020 și toate episoadele de boală au apărut în termen de șase luni de la administrarea primei doze de vaccin.

Doar trei dintre participanți, într-o perioadă medie de 3,4 luni, au prezentat reacții adverse severe ce au fost “posibil” legate de un vaccin, arată studiul. Dintre acestea doar unul a făcut parte din grupul care a primit vaccinul. Acesta a suferit o tulburare neurologică. Cei care au dezvoltat efecte adverse s-au recuperat, potrivit studiului.

În total, au fost înregistrate 175 de reacții adverse – ușoare sau medii – dintre care 84 în grupul vaccinat și 91 în grupul placebo.

AstraZeneca a precizat că poate fabrica trei miliarde de doze din vaccinul său în 2021.