Șapte din zece boli cu cea mai mare rată de mortalitate în 2019 au fost afecțiuni netransmisibile, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dat publicității miercuri. Numărul acestora aproape s-a dublat faţă de anul 2000, când doar patru afecțiuni netransmisibile se regăseau în clasamentul celor zece boli cu cea mai mare rată de mortalitate, se precizează în raport. Pe primul loc în raport s-au situat afecţiunile cardiace.

Pentru 2020, pandemia de coronavirus, care a început în China în urmă cu un an şi a dus de atunci la decesul a peste 1,5 milioane de persoane, potrivit bilanţului oficial, şi la sute de milioane de infectări, ar putea bulversa clasamentul.

Bilanţul morţilor provocate de coronavirus este însă, în termen de vieţi omeneşti pierdute, cu mult sub cele nouă milioane de decese provocate de afecţiuni cardiace, înregistrate anul trecut.

Aproape 9 milioane de decese din cauza afecțiunilor cardiace, în 2009

Bolile de inimă au rămas principala cauză de deces la nivel global în ultimii 20 de ani. În anul 2000, numărul deceselor cauzate de boli cardiace a fost de 7 milioane, iar ”afecţiunile cardiace reprezintă acum 16% dintre toate cauzele de mortalitate”, a subliniat OMS, adăugând că situaţia s-a îmbunătăţit în Europa în general (cu 15% mai puţine decese în această perioadă). Cu toate acestea, afecțiunile cardiace ucid, în momentul de față, mai mulți oameni decât oricând înainte. Numărul deceselor cauzate de boli de inimă a crescut cu peste 2 milioane din 2000, la aproape 9 milioane în 2019.

De asemenea, boala Alzheimer și alte forme de demență se află acum printre primele zece cauze de deces la nivel mondial, clasându-se pe locul al treilea atât în America, cât și în Europa, în 2019. Femeile sunt cele mai afectate. Astfel, la nivel global, 65% din decesele cauzate de Alzheimer și alte forme de demență sunt femei. Și decesele cauzate de diabet au crescut cu 70% la nivel global între 2000 și 2019. În rândul bărbaților bolnavi de diabet, numărul deceselor a crescut cu 80%. În Estul Mediteranei, decesele cauzate de diabet s-au dublat și reprezintă cea mai mare creștere procentuală dintre toate regiunile OMS.

Soluția, un sistem solid de asistență medicală primară

Deși în rândul bolilor transmisibile s-a înregistrat un declin la nivel mondial, totuși acestea sunt o provocare majoră în țările cu venituri mici și medii. În 2019, pneumonia și alte infecții respiratorii au produs cele mai multe decese date de boli transmisibile și împreună s-au clasat pe locul al patrulea în topul cauzelor de deces la nivel mondial.

”Un sistem solid de asistenţă medicală primară este în mod evident fundaţia pe care se bazează totul, de la lupta împotriva bolilor netransmisibile, la gestionarea unei pandemii”, a precizat directorul OMS.

Faptul că bolile netransmisibile figurează într-o manieră atât de proeminentă pe listă ”pune în mod clar în lumină necesitatea intensificării eforturilor de prevenire şi de tratament în cazul afecţiunilor cardio-vasculare, cancerului, diabetului şi bolilor respiratorii cronice”, a anunțat OMS.

Aceste date ”subliniază urgenţa îmbunătăţirii în mod drastic a sistemul de îngrijiri primare într-o manieră echitabilă şi holistică”, a subliniat directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.