Sarbatorile, perioada dificila pentru persoanele cu dementa. Ce sfaturi au specialistii

0
96

Sarbatorile pot fi o perioada dificila pentru persoanele cu dementa, care pot fi afectate de neliniste sau confuzie. Vizitele prietenilor si a familiei, decoratul bradului si a casei pot afecta bolnavii. Specialistii din Anglia au emis insa mai multe recomandari pentru familiile care au in randul lor pe cineva afectat de aceasta boala, sfaturi care sa ii ajute sa treaca usor peste sezonul festiv.

Printre aceste sfaturi ar fi acela ca decoratiunile de Craciun sa fie expuse pe rand, nu toate odata, astfel incat schimbarea decorului sa nu fie atat de mare. Iar bolnavii sa fie implicati in procesul de impodobire al bradului sau sa primeasca alte sarcini pentru a nu se simti exclusi. O alta recomandare este ca membrii familiei sa vina in vizite in perioade diferite pentru a evita aglomeratia. in fine, familiile persoanelor cu dementa sunt indemnate sa nu incarce mesele cu mancare pentru ca multi dintre pacienti au probleme cu mancatul.

 

Fimele indragite si colindele favorite, recomandate pentru bolnavii cu dementa

 

Pe langa aceste sfaturi, specialistii spun ca fredonatul colindelor poate stimula „amintirile emotionale”. Și, cu toate ca persoanele cu dementa s-ar putea sa nu-si aminteasca detaliile exacte despre filmele favorite, ele pot sa-si aminteasca cum s-au simtit la sfarsitul acestora.

Directorul programului national pentru dementa al sistemului public de sanatate din Anglia, prof. Alistair Burns, a declarat pentru BBC ca perioada Craciunului poate fi uneori ciudata sau confuza pentru cei care traiesc cu dementa. O multime de angajamente sociale si un flux constant de oaspeti in casa au potentialul sa provoace nelinistite.

„Oamenilor cu dementa ar putea sa le fie greu sa urmareasca conversatiile complexe pe fondul haosului si zgomotului Craciunului si pot ajunge sa se simta excluse. Dar vizionarea unui film clasic in mijlocul familiei, frunzaritul unui album foto vechi, implicarea in jocuri de familie sau chiar fredonarea colindelor preferate poate aduce oamenii impreuna si poate face ca toata lumea sa se simta parte a distractiei”, a explicat prof. Burns.

Potrivit expertilor, detaliile emotionale ale unui film sau ale unei melodii preferate sunt cele care raman inradacinate in mintea noastra. Retrairea lor imbunatateste sentimentul de conectare cu alte persoane, care este atat de important atat pentru persoanele cu dementa, cat si pentru prietenii si familiile lor.

Articolul precedentReactia Sanitas dupa decizia Guvernului privind sporurile: Un prim pas spre normalitate
Articolul următorPericol de accidente de sabatori; cat de periculos este dopul de la sticla desampanie