Şapte feluri in care organismul este influentat de ritmul circadian

0
262

Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de ceasul lor intern pana nu intra sub incidenta asa-numitului fenomen de „jetlag” produs in urma calatoriilor mai lungi cu avionul, sau atunci cand incearca sa-si schimbe ritmul cotidian de somn. La fel ca un ceas ce trebuie potrivit zilnic, ritmul circadian al creierului are nevoie de inregistrarea unui ciclu complet zi – noapte pentru a pune in ordine functiile organismului, conform unui articol publicat in ultimul numar al revistei Newsweek consultata de Agerpres.

Aproape toate functiile organismului oscileaza in cursul unei zile in functie de acest ceas biologic ce afecteaza chiar si nasterea si moartea. Dereglarea repetata a ritmului natural al corpului nostru reprezinta un serios pericol pentru sanatate. Unele studii au demonstrat ca asistentele medicale care schimba in mod regulat turele de noapte cu cele de zi suporta un risc crescut de imbolnavire de cancer mamar decat cele care lucreaza doar intr-o singura tura. De asemenea, programul de munca in ture este considerat raspunzator pentru o crestere a riscurilor legate de obezitate si diabet.

Psihologul Roberto Refinetti, redactor sef al revistei Journal of Circadian Rhythms, si Steven Brown, de la University of Zurich, au intocmit o lista ce cuprinde 7 moduri in care organismul este influentat de ritmului circadian.

1. Temperatura corpului este mai scazuta dimineata, inainte de trezire si mai ridicata spre seara. Astfel o temperatura de 37 de grade Celsius poate insemna febra la ora 7 dimineata, dar dupa ora 5 dupa-amiaza este o temperatura cat se poate de normala.
2. Infarcturile miocardice se produc cu o probabilitate de doua ori mai mare la primele ore ale diminetii decat in orice alta perioada a zilei.
3. Nasterile sunt mai frecvente dimineata si la inceputul dupa-amiezei.
4. La fel si in cazul sinuciderilor.
5. Ritmul biologic este motivul pentru care medicii prescriu de multe ori luarea anumitor medicamente in anumite perioade ale zilei. Spre exemplu, atat aspirina cat si medicamentele antihistaminice sunt mai eficiente daca sunt luate dimineata, insa anumite tipuri de tratament prin chemoterapie impotriva cancerului sunt mai eficiente si mai putin daunatoare pentru organism daca sunt administrate noaptea.
6. De obicei relatiile sexuale sunt intretinute noaptea, inainte de culcare.
7. Daca am trai complet in intuneric, ritmul circadian uman ar avea mai mult de 24 de ore (25 de ore sau chiar mai mult).

Sursa: Agerpres

Articolul precedentVacile care primesc suplimente hormonale sunt mai… ecologice
Articolul următorGuvernul a marit lista medicamentelor compensate