Guvernul a marit lista medicamentelor compensate

0
358

Executivul a marit lista de medicamente compensate si gratuite, scazand si pretul unora dintre acestea, printr-o hotarare adoptata in sedinta de miercuri, a anuntat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

Potrivit acestuia, prin noua lista, care urmeaza sa intre in vigoare pe 15 iulie, „s-a urmarit cresterea accesului echitabil al pacientilor la medicamente cu sau fara contributie personala si scaderea costurilor”.
Tariceanu a precizat ca masurile luate vor implica un efort financiar guvernamental de 3 miliarde de lei, dintre care 1 miliard de lei de la Ministerul Sanatatii Publice.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a explicat ca lista este impartita in trei categorii de medicamente: compensate cu 90%, al caror numar a fost suplimentat de la 119 la 156 de denumiri comune internationale (DCI), compensate cu 50% – pentru care numarul de DCI s-a majorat de la 148 la 216, precum si produse farmaceutice compensate in proportie de 100%, la aceasta categorie operandu-se majorari pe trei paliere, de 20-125%, in functie de afectiuni.

Astfel, in ultima categorie – care este impartita in alte trei subcategorii – s-a majorat numarul de medicamente cu 30-80%, pentru boli cronice: insuficienta cardiaca – 5 produse, hepatite cronice – 5 produse, ciroza hepatica – 9 produse, leucemii – 4 produse, a exemplificat Nicolaescu.
De asemenea, in sublista medicamentelor prevazute in programele nationale de sanatate, majorarile variaza intre 40-125%, la HIV/SIDA fiind introduse 51 DCI noi, la afectiunile oncologice – 9 produse noi, in neurologie – 3 produse noi.
Categoria a treia de medicamente compensate mai cuprinde si o „sublista sociala”, cu DCI folosite in tratarea copiilor pana la 18 ani, studentilor si elevilor la zi, de pana la 26 de ani, sau gravidelor ori lehuzelor, Nicolaescu precizand ca aceasta sublista nu a fost suplimentata.

Eugen Nicolaescu a afirmat ca lista medicamentelor compensate a fost suplimentata cu produse care respecta conditii precum utilizarea precedenta pe piata Uniunii Europene de cel putin un an, precum si eficienta medicala si economica a medicamentelor respective.
Ministrul Sanatatii a mentionat ca masurile guvernamentale au vizat si reducerea pretului la medicamente cu 5-12%, prin introducerea unui pret de decontare, negociat de Guvern cu producatorii, in scadere de la pretul de referinta utilizat pana acum exclusiv. Pretul de decontare va putea fi folosit doar pentru categoria medicamentelor compensate 100%, prevazute in programele nationale de sanatate.
De asemenea, Nicolaescu a mentionat ca, pentru prima data in sistemul romanesc de sanatate, lista medicamentelor compensate va fi insotita de protocoale terapeutice, urmarind monitorizarea eliberarii retetelor compensate de catre medici.
„Lista va fi insotita de protocoale terapeutice. Este prima oara in Romania cand se intampla acest lucru. Facem acest lucru din doua considerente: vrem sa fie o regula precisa pentru initierea unui tratament, trebuie sa se stie exact cine face initierea unui tratament, care medic specialist, cum o face, cum continua prescrierea si cum se face iesirea din tratament. Apoi, incercam sa eliminam abuzurile sub orice forma si mai ales din partea unor medici prescriptori. Cat timp ai reguli precise privind utilizarea unui medicament, printr-o monitorizare eficienta a unui asemenea protocol, reusim sa reducem abuzurile, consumurile nejustificate de medicamente”, a declarat ministrul Sanatatii.
Eugen Nicolaescu va emite doua ordine, care vor fi publicate in Monitorul Oficial, pentru suplimentarea listei de medicamente compensate, respectiv pentru aplicarea protocoalelor terapeutice.

Articolul precedentŞapte feluri in care organismul este influentat de ritmul circadian
Articolul următorUNFPA: 40% dintre romani nu folosesc metode contraceptive