Grefele de rinichi de la barbati la femei au un risc mai mare de incompatibilitate

0
246

Grefele de rinichi de la donatori barbati la receptori femei intampina un risc mai mare de incompatibilitate sau respingere, comparativ cu grefele realizate de la donator femei la barbati sau intre pacienti de acelasi sex, conform unui studiu publicat in ultimul numar la revistei britanice The Lancet, informeaza AFP receptionata de Agerpres.

Aceasta problema nu poate ramane ignorata, sustine Dr. Connie Davis, in editorialul publicat in revista The Lancet, desi este nevoie de studii mai aprofundate pentru a verifica aceste concluzii.

Studiul realizat de Pr. Alois Gratwohl de la Spitalul Universitar din Bale, Elvetia, alaturi de un grup de medici germani, a fost realizat prin monitorizarea a 195.516 pacienti care au suferit grefe de rinichi in perioada 1985 – 2004, din 400 de centre unde se desfasoara astfel de grefe.
in urma acestui studiu cercetatorii au descoperit ca din cele patru combinatii posibile intre donator si receptor (barbat – barbat, barbat – femeie, femeie – barbat sau femeie – femeie) grefa de la un donator barbat catre un receptor femeie intampina un risc de incompatibilitate cu 8%.mai mare in primul an dupa interventie.
Acest efect de respingere este provocat de actiunea unei „antigene” de compatibilitate denumita „H-Y”, care are legatura cu cromozomul Y specific barbatilor si care provoaca o reactie imunologica de respingere in organismul femeii.
„in studiile viitoare vom incerca sa aflam care sunt mecanismele implicate in acest proces de respingere si felul in care s-ar putea interveni asupra acestor mecanisme pentru a preveni efectul de respingere a grefei”, sustin autorii acestui studiu in materialul publicat in revista britanica.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentVacile care primesc suplimente hormonale sunt mai… ecologice
Articolul următorGuvernul a marit lista medicamentelor compensate