Ginecologii spanioli cer interzicerea avorturilor care depasesc 22 de saptamani

0
202

Campania pentru a limita termenele avortului cu care se confrunta diferite tari europene a ajuns si in Spania. Societatea Spaniola de Ginecologie si Obstetrica (SEGO) a prezentat joi 3 iulie, un document in care cere sa nu fie practicate intreruperi ale sarcinii dupa 24 de saptamani de la ultimul ciclu (adica la 22 de saptamani de gestatie).

Aceasta societate asigura ca incepand din aceasta perioada „fatul este viabil”. „Dincolo de acest termen, ar trebui sa intervina nasterea pentru a incerca sa se salveze copilul”, spun ei. Avorturile care se realizeaza dupa cele 24 de saptamani ar trebui denumite „eliminarea unui fat matur viabil”, noteaza ziarele El Mundo si La Razon.

Polemica vine din Italia, unde in februarie, directorii a patru facultati de medicina au lansat un apel la aplicarea de terapii intensive la acei fati care prezinta semne de viata dupa intreruperea unei sarcini, chiar daca parintii sunt impotriva. SEGO spaniola nu mentioneaza pozitia mamei, dar arata ca legea actuala, care ia in calcul doar trei cazuri specifice – viol /pana la 12 saptamani/, malformatie fetala (22 de saptamani) si risc pentru sanatatea fizica sau psihica a femeii (fara termen) – a devenit desueta. Şi afirma ca tehnicile actuale detecteaza 75% din malformatiile fetale inainte de 22 de saptamani.

„Oricine care a vazut intr-o ecografie cum se misca un copil dupa 24 de saptamani, nu poate sprijini intreruperea unei sarcini prin aspiratie sau chiuretare”, a declarat Jose Manuel Bajo Arenas, presedintele societatii „Sunt foarte putine cazurile care justifica avortul dincolo de 24 de saptamani, a adaugat presedintele SEGO, care a aparat dreptul la obiectie si la constiinta si a criticat posibilitatea de a elabora un registru intreg de obiectii.

Documentul a fost elaborat si aprobat de cei 22 de membrii ai colegiului director al societatii care regrupeaza 6.000 de profesionisti. Dintre care unii au opinii divergente privind unele puncte. Astfel ginecologul Jose Luis Dargallo este de parere ca exista „cazuri determinate cand femeia trebuie sa recurga la aceasta optiune” /avort dupa 24 de saptamani/. „Fatul poate fi neviabil si sa moara la cateva ore sau zile de la nastere”, spune el. Dupa cum nu este de acord nici cu practicarea de operatiune de resuscitare a fatului avortat. intreruperile dupa 21 de saptamani au reprezentat 1,98% dintre cele peste 100.000 realizate, potrivit Ministerului Sanatatii. Dincolo de acest termen, nu sunt permise decat in cazul de risc grav pentru viata mamei.

Potrivit unui alt articol pe aceasta tema publicat de ziarul La Razon, medicina avanseaza in ritm rapid si se deosebeste mult de cea de acum cinci ani. Statisticile arata ca, in prezent, unul din patru bebelusi nascuti inainte de 24 de saptamani supravietuiesc si au o viata normala. Procentul creste pe masura ce trec saptamanile, astfel incat dupa doar o saptamana – 25 de gestatie – 60 la suta dintre nou nascuti traiesc. Şi asa succesiv, la 30 de saptamani procentul este de aproape suta la suta si toti sanatosi.

Potrivit SEGO, incepand de la 500 de grame – greutatea fatului la 22 de saptamani – copilul poate supravietui”. Ceea ce ginecologii spanioli revendica este ca „terminologia medicala sa fie adaptata celei juridice”, explica Bajo Arenas. „Legislatia nu este specificata”, iar SEGO sustine ca dincolo de 24 de saptamani nu mai este vorba de avort si cer ca legea sa utilizeze corect terminologia. Medicina a avansat in salvarea acelor bebelusi care in alte vremuri ar fi murit. Dincolo de acest termen, ginecologii sustin ca denumirea sa nu mai fie „avort”, ci „eliminarea unui fat viabil”.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentVacile care primesc suplimente hormonale sunt mai… ecologice
Articolul următorGuvernul a marit lista medicamentelor compensate