Dupa 90 de ani, femeile prezinta mai multe riscuri de dementa decat barbatii

0
229

Dupa 90 de ani, femeile prezinta mai multe riscuri de dementa decat barbatii, potrivit unui studiu american care lasa sa se inteleaga ca ar putea fi necesare schimbari pentru a se furniza ingrijiri mai adaptate pentru persoanele in varsta, relateaza AFP.

Cercetatori de la Universitatea Irvine din California au analizat rezultatele unei anchete efectuate pe 911 persoane cu varste peste 90 de ani. Ei au constatat ca 45% dintre femei sufereau de o forma de dementa, precum boala Alzheimer, fata de numai 28% dintre barbati.
Studiul, cel mai extins efectuat vreodata in SUA pe acest subiect, nu a stabilit totusi cand au inceput participantii sa sufere de aceste probleme. El a fost publicat in ultima editie online a revistei Neurology.

„Rezultatele acestui studiu arata ca trebuie facut mai mult pentru a furniza ingrijiri adecvate unui numar in crestere de persoane foarte in varsta atinse de dementa”, a declarat Dr. Maria Corrada, epidemiolog de la Universitatea din California, principalul autor al lucrarilor.
Studii precedente au aratat ca prevalenta simptomelor de dementa sporeste la barbatii si femeile cu varste cuprinse intre 65 si 85 de ani.
Frecventa dementei este de sub 2% pentru cei cu varste intre 65 si 69 de ani, de 5% in segmentul de varsta 75-79 de ani si de peste 20% la persoanele intre 85 si 89 de ani.

Ultimul studiu arata ca probabilitatea de a suferi de dementa se dubleaza la fiecare cinci ani la femeile peste 90 de ani, insa nu si la barbati.
Aceste lucrari au aratat, de asemenea, ca femeile din aceasta categorie de varsta care au studii superioare au cu 45% mai putine riscuri sa sufere un declin mental decat cele care nu au decat studii medii.

in conditiile in care femeile reprezinta 75% dintre persoanele peste 90 de ani, acest studiu ridica intrebari in privinta motivului pentru care femeile nonagenare sunt mai susceptibile sa sufere de dementa decat barbatii, a notat Corrada.
in prezent, in SUA traiesc aproape 2 milioane de nonagenari, iar numarul lor ar putea ajunge la 10-12 milioane pana la mijlocul secolului, ceea ce suscita temeri in legatura cu capacitatea sistemului de sanatate de a face fata nevoilor acestui segment al populatiei.
Dementa afecteaza toate facultatile mentale si altereaza progresiv afectivitatea si activitatea voluntara. Principalele simptome sunt pierderile de memorie, dezorientarea si schimbarile de comportament.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentVacile care primesc suplimente hormonale sunt mai… ecologice
Articolul următorGuvernul a marit lista medicamentelor compensate