Clona in lesa: moda la clonarea animalelor de companie ia amploare

0
241

Saptamana trecuta, in SUA s-a incheiat concursul pentru alegerea celor cinci caini ale caror copii genetice vor fi create in primul rand. Pe primul loc in acest concurs s-a plasat un caine lup politist, care a participat la operatiunile de salvare de dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 de la Turnurile Gemene. in pofida faptului ca fenomenul clonarii nu se bucura de intelegere din partea tuturor, acest proces nu mai poate fi oprit: vamesii, de exemplu, au nevoie de caini „geniali”, iar zoologii vor sa salveze in acest mod speciile de animale pe cale de disparitie.

Concursul american pentru clonarea cainilor a fost anuntat inca in luna mai. Pentru a lua parte la concurs, era necesar sa te inregistrezi pe site si sa achiti taxa de 100 de dolari. De altfel, banii nu au fost singura conditie a concursului: solicitantilor li s-a propus sa scrie un eseu, in care sa explice de ce „preferatii” lor merita „premiul eternitatii”, noteaza cotidianul rus Novaie Izvestia.

Primul dintre cei cinci caini care vor fi clonati in Coreea de Sud de compania BioArts va fi cainele lup Trakr. Cainele in varsta de 15 ani locuieste cu stapanul sau James Symington in Los Angeles. Tocmai Trakr a fost cel care a descoperit un ultim supravietuitor sub noua metri de moloz, in ruinele de la WTC. in ultimul timp, labele din spate ale lui Trakr au inceput sa-i joace feste, iar veterinarii considera ca aceasta este urmarea operatiunilor de salvare de la Turnurile Gemene: spre deosebire de oameni, cainele a lucrat fara masca de protectie si a inhalat vapori toxici de azbest.

Modele din tesuturile lui Trakr vor fi duse in Coreea de Sud deja peste o luna, iar clona va fi gata la sfarsitul anului viitor. Compania BioArts este condusa de Lou Hawthorne, care inainte se ocupa de clonarea pisicilor, primind un onorariu de 50.000 de dolari pentru fiecare clona. insa, dupa cum s-a dovedit, clonarea cainilor este o afacere cu perspective mult mai bune. „Stapanii de caini au un cu totul alt nivel de relatie cu favoritul lor, decat stapanii de pisici”, explica Hawthorne.

De altfel, clonarea de caini ar putea fi nu doar o moda sau un simplu moft al iubitorilor de animale. Zilele trecute, o alta companie sud-coreeana, RNL Bio, a prezentat patru catei – copii fidele ale labradorului japonez capabil sa depisteze dupa miros un bolnav de cancer. Cateii de o luna, clone ale talentatului labrador, vor fi trimisi in septembrie in Japonia, pentru un instructaj special.

Clonarea animalelor presupune si alte scopuri nobile. De exemplu, in curand tehnologiile moderne vor fi utilizate in incercarea de a salva unul dintre cele mai rare animale de pe Pamant: rinocerul alb nordic, in prezent pe cale de disparitie. in natura au mai ramas doar cateva sute din aceasta specie. Cercetatorii britanici planuiesc sa pastreze genele rinocerului alb nordic, tinut in captivitate, prin utilizarea tehnologiei ce presupune combinarea celulelor prelevate din pielea acestui tip de rinocer cu embrioni ai rudei sale apropiate, rinocerul alb sudic, care deocamdata nu este amenintat cu disparitia. Progeniturile obtinute vor avea celule de la ambele subspecii.

in opinia scriitorului rus Boris Strugatki /autor a numeroase romane si scenarii de film, intre care si cel care a stat la baza filmului „Calauza” regizat de Andrei Tarkovski/, „se poate face o copie a unei bancnote de 100 de dolari, insa o copie a unei fiinte vii – nu”. „Daca il veti clona pe cainele vostru preferat, acesta va fi un cu totul alt caine: poate ca este adevarat ca genele sunt importante, insa personalitatea inseamna, in mare parte, experienta /de viata/”, considera scriitorul rus, citat de Novaie Izvestia.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentVacile care primesc suplimente hormonale sunt mai… ecologice
Articolul următorGuvernul a marit lista medicamentelor compensate