Șapte cazuri noi de tuberculoza, descoperite in prima luna a programului national de screening

0
380

Șapte cazuri noi de tuberculoza au fost descoperite in prima luna a programului national de screening al tuberculozei prin proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”.

in perioada 18.11.2019 – 16.12.2019, cele trei caravane au inceput activitatea de screenare a populatiilor la risc (comunitati cu incidenta mare a tuberculozei si cu acces dificil la serviciile medicale, persoane fara adapost, consumatori de droguri) in judetele Arges si Ilfov, precum si in municipiul Bucuresti.

in aceasta perioada, prin cabinetele mobile de depistare a tuberculozei au trecut 1.118 persoane. in cazul a 42 dintre ele au fost ridicate suspiciuni de tuberculoza motiv pentru care a fost colectata sputa. Ulterior analizelor de laborator au identificat 7 cazuri noi (2 in Arges, 5 in Bucuresti – Ilfov) de tuberculoza care au fost deja luate in evidentele medicilor de la Programul National de Prevenire Supraveghere si Control al Tuberculozei.

„Vrem sa continuam si sa dezvoltam  programele de screening si tot ceea ce inseamna actiuni de detectie rapida, deoarece depistarea afectiunilor in faze incipiente inseamna in unele cazuri salvarea vietii pacientului. Din pacate, chiar daca s-au facut pasi importanti, suntem pe primul loc in Europa la tuberculoza si este nevoie de interventii rapide si eficiente pentru a stopa aceasta maladie. Am demarat discutiile cu medicii, reprezentantii pacientilor si societatea civila pentru intensificarea colaborarii in domeniile sensibile unde avem nevoie sa actionam unitar”, a declarat Victor Costache, ministrul Sanatatii.

„Principalul obiectiv al Strategiei Nationale de Supraveghere si Control a Tuberculozei este reducerea incidentei, iar acest lucru nu se poate face decat cu maximizarea metodelor de depistare a tuberculozei, ceea ce facem in acest moment prin proiectul de screening. Primele rezultate indica o incidenta extrem de mare in populatia care a fost examinata, fapt care confirma nevoia depistarii active cu implicarea comunitatii locale si a medicilor de familie, pe care ii dorim parteneri in lupta impotriva tuberculozei” – a explicat dr. Beatrice Mahler, managerului Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, beneficiarul acestui proiect.

Programul de screening al tuberculozei cu ajutorul celor trei caravane mobile este parte integranta din Strategia Nationala de Control al Tuberculozei, care a fost aprobata prin Hotarare de Guvern.

Proiectul beneficiaza de cofinantare din fonduri europene nerambursabile in valoare de 63,3 milioane lei, la care se adauga  contributia din bugetul Ministerului Sanatatii, in valoare de 975 mii lei si este implementat de catre Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” care este beneficiarul acestui proiect, in parteneriat cu o serie de organizatii neguvernamentale de lupta impotriva tuberculozei:

Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS)

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)

Fundatia Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS)

Asociatia SamuSocial din Romania

Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta (ASPTMR)

Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA)

 

Romania, locul 1 in UE la numarul de cazuri de tuberculoza

 

Conform ultimelor date statistice ale Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei, in 2018 au fost inregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoza, din care 545 sunt copii. Cea mai mare incidenta a bolii a fost inregistrata in judetele din sud si est. Cele mai multe cazuri de tuberculoza au fost diagnosticate in Bucuresti (822 de cazuri), Iasi (599 de cazuri) si Dolj (595 de cazuri). La polul opus se afla judetele Harghita (56 de cazuri), Covasna (63 de cazuri) si Salaj (90 de cazuri). Datorita depistarii active a tuberculozei, direct in focare, este posibil ca aceste cifre statistice sa creasca in urmatorii ani, ceea ce dovedeste in fapt depistarea mai eficienta a celor care au intrat in contact cu o persoana contagioasa cu tuberculoza. O persoana contagioasa poate transmite infectia altor 10 – 15 persoane intr-un an.

Articolul precedentAdultii care au suferit traume la nivelul genunchiului in tinerete prezinta un risc mai mare de a dezvolta artroza – studiu
Articolul următorCercetatorul chinez implicat in experimentul bebeluşilor modificaţi genetic, condamnat la trei ani de inchisoare