Saptamana de constientizare a bolilor congenitale de inima

0
156

Anomaliile congenitale reprezinta principala cauza de deces in cazul sugarilor si copiilor, precum si de boala cronica sau dizabilitate – in cazul in care defectul este „reparat”.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) la nivelul anului 2015 au fost inregistrate la nivel global peste 2.68 de milioane de decese in perioada neonatala, printre cauze fiind anomaliile congenitale – cardiovasculare, de tub neural sau sindrom Down. De altfel, 8 din 1000 de nou-nascuti pot fi afectati de o malformatie congenitala a inimii.

Bolile congenitale ale inimii reprezinta o problema de sanatate care schimba vietile pacietului, familiei si implica o munca de echipa in lumea medicala. Exista peste 35 de astfel de malformatii, printre care, cele mai frecvente sunt stenoza aortica, defectul de sept atrial, defectul de sept atrio-ventricular, cardiomiopatiile, coarctatia de aorta, transpozitia complexa a marilor artere, anomalia Ebstein, sindromul Eisenmenger, sindromul hipoplastic al inimii stangi sau drepte, persistenta ductului arterial, stenoza pulmonara, tetralogia Falot, atrezia de tricuspida. Toate acestea reprezinta anumite anomalii ale inimii copilului imediat dupa nastere sau imediat dupa ce femeia afla ca este gravida. Malformatiile congenitalele ale inimii pot fi „gauri” intre camerele inimii (atrii sau ventricule), pot afecta valvele din interiorul inimii sau pot fi malformatii severe – care pot duce la absenta unei „camarute” sau chiar absenta unor valve sau a mai multor structuri ale inimii (artere si vene care transporta sangele catre si dinspre inima).

Printre cauzele care conduc la aceste anomalii se afla factorii de mediu (expunerea la pesticide si alte chimicale, alcool, tutun, radiatii in timpul sarcinii), infectiile maternale (sifilis si rubeola) sau statusul nutritional al mamei, precizeaza OMS.

Malformatiile congenitale ale inimii pot fi prevenite prin depistarea precoce a posibilitatii aparitiei acestora in cele trei perioade, respectiv in perioada preconceptiei, in timpul sarcinii si dupa nastere.

Astfel, screening-ul preconceptional poate fi util pentru a identifica mamele cu risc de a transmite copilului tulburarile specifice. Screening-ul acesta include obtinerea istoricul familial si screening-ul purtator – util in tarile in care casatoria consanguina este comuna. Screening-ul Periconceptional (sau cel din timpul sarcinii) poate include screening-ul in cazul mamelor tinere sau mai in varsta, precum si screening-ul in cazul in care mama consuma alcool, fumeaza in timpul sarcinii. Ultrasunete pot fi utilizate pentru a detecta sindromul Down si anomaliile structurale majore in timpul primului trimestru de sarcina, precum si anomaliile fetale severe din al doilea trimestru. Sangele matern poate fi testat pentru markerii placentari -predictie a riscului de anomalii cromozomiale sau defecte de tub neural, pentru ADN-ul liber fetal care indica mai multe afectiuni cromozomiale. Testele de diagnostic, cum ar fi prelevarea probelor corionice si amniocentezei pot fi folosite pentru a diagnostica anomalii cromozomiale si infectii ale femeilor cu risc ridicat. Screening-ul neonatal include examenul clinic si screening-ul tulburarilor productiei de sange, metabolismului si hormonilor. Screening-ul pentru surditate si defectele cardiace, precum si depistarea precoce a altor anomalii congenitale, pot facilita salvarea pacientului si pentru a preveni progresia altor deficiente fizice, intelectuale, vizuale sau auditive. in plus, in unele tari copiii sunt testati in mod obisnuit pentru anomalii ale tiroidei sau glandelor suprarenale inainte de a parasi unitatea de maternitate.

Tratamentul copiilor cu defecte congenitale ale inimii se recomanda a fi efectuat in primele zile dupa nastere – maximum cateva luni.

Saptamana 7-14 februarie este dedicata Constientizarii bolilor congenitale ale inimii, eveniment propus de Consortiul de Sanatate publica a bolilor congenitale ale inimii (CHPHC, Statele Unite). Cu aceasta ocazie pediatrii sunt sfatuiti sa educe adolescentii si pacientii tineri, precum si pe parintii lor despre modul de ingrijire pentru aceia care traiesc cu un defect cardiac congenital.

Articolul precedentAHA: Zaharul adaugat in diverse alimente si bauturi racoritoare este peste limita dozei zilnic recomandate
Articolul următorStudiu APC: 78% dintre produsele din rosii de pe piata sunt realizate din concentrate si ar trebui retrase de la comercializare