Primele interventii chirurgicale urologice laparoscopice asistate robotic la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central

0
23

Primele interventii chirurgicale urologice laparoscopice asistate robotic in cazul patologiilor uro-oncologice au avut loc astazi, 13 februarie 2017 in Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, se precizeaza intr-un comunicat al unitatii medicale. Acest demers face parte din cadrul unui proiect de cercetare medicala cu tema „Studiu comparativ-chirurgia robotica versus abordarea clasica a patologiilor onco-uro-genitale”, se mentioneaza in acelasi comunicat.

Interventiile chirurgicale au decurs fara probleme sau complicatii intra si post-operatorii, iar pacientii se afla intr-o stare generala foarte buna, echilibrati hemodinamic si respirator – fapt ce a permis, sub supravegherea medicala de specialitate, inceperea programului de mobilizare si alimentare.

Interventiile au fost realizate de colonel medic dr. Dinu Marius, seful Sectiei de Urologie si de maior medic dr. Victor Madan – ambii fiind atestati, la inceputul acestui an, pentru operarea cu sistemul chirurgical robotic da Vinci. Echipa operatorie a efectuat primele interventii de Prostatectomie radicala sub supravegherea profesorului dr. Achilles Ploumidis, trainer in cadrul ORSI Academy, din Athens Medical Center (Atena, Grecia).

Ad in title

„Operatiile s-au desfasurat conform celor mai noi protocoale chirurgicale minim invazive, facand astfel posibil ca pacientii romani sa beneficieze de terapii existente in centrele medicale de referinta din Europa si SUA.(a€¦) Beneficiarii studiului de cercetare medicala, inceput astazi, sunt pacienti cu patologie oncologica uro-genitala selectati ca urmare a complexitatii cazurilor si a patologiilor asociate diagnosticului de baza, fapt ce necesita adoptarea unor tehnici chirurgicale minim invazive, avansate si complexe, care impun o disectie de mare finete, cu o acuratete crescuta a suturilor, aplicate intr-un spatiu anatomic de lucru foarte restrans”, se explica in comunicatul Spitalului.

Comparativ cu alte metode chirugicale laparoscopice si clasice, interventia asistata robotic confera nenumarate avantaje pentru pacient, printre care:

a· scaderea ratei de complicatii datorita preciziei crescute, robotica imbunatatind ambidexteritatea, ameliorand performantele obtinute cu mana non-dominanta;

a· reducerea timpului de spitalizare, a pierderilor de sange intra- si post-operato, precum si a necesarului de transfuzie, a durerii post-operatorii sau a disconfortului sau a riscului de infectie.

Toate aceste beneficii optimizeaza timpii de recuperare pentru realizarea reinsertiei in viata socio-profesionala.

Conform comunicatului unitatii medicale, programul operator va continua si maine, 14 februarie 2017.

Articolul precedentAHA: Zaharul adaugat in diverse alimente si bauturi racoritoare este peste limita dozei zilnic recomandate
Articolul următorStudiu APC: 78% dintre produsele din rosii de pe piata sunt realizate din concentrate si ar trebui retrase de la comercializare