AHA: Zaharul adaugat in diverse alimente si bauturi racoritoare este peste limita dozei zilnic recomandate

0
352

Zaharurile se pot gasi natural in fructele (sub numele de fructoza) si lapte (sau lactoza). Zaharurile adaugate contribuie cu zero nutrienti, iar de mai multe ori se adauga calorii, prin care se poate duce la castigul in greutate sau chiar obezitate – mecanisme prin care se reduce sanatatea inimii.

Printre alimentele enumerate de Asociatia Americana a Inimii (AHA) in care se afla o cantitate crescuta de zahar adaugat se numara bauturi racoritoare, bomboane, jeleuri, prajituri, biscuiti, placinte si bauturi din fructe, deserturi si produse lactate (inghetata, iaurt indulcit si lapte indulcit), precum si unele cereale.

Zaharul adaugat de industria alimentara in diverse alimente si bauturi racoritoare este peste limita dozei zilnice recomandate, atentioneaza AHA.

intr-un gram de produs se gasesc patru calorii, iar daca un produs are 15 grame de zahar pe portie, atunci sunt 60 de calorii doar in aceasta situatie – fara sa se puna la numaratoare celelalte ingrediente ale aceluiasi produs. De exemplu, 1 lingura de ketchup contine aproximativ 4 grame de zaharuri adaugate, iar o singura cutie de suc indulcit cu zahar contine pana la 40 de grame (in jur de 10 lingurite!) de zaharuri adaugate.

Nevoia de zahar difera in functie de sex, astfel ca doza zilnica recomandata pentru femei este 25 grame de zahar (adica 6 lingurite, care inseamna 100 calorii), in timp ce pentru barbati, AHA indica 36 grame, adica 9 lingurite sau 150 de calorii.

in plus, AHA indica faptul ca pentru a spune daca un produs alimentar procesat contine zaharuri adaugate, persoanele trebuie sa se uite in lista de ingrediente, unde zaharul apare sub multe alte nume. Astfel, in afara de acele denumiri care se termina in „-oza” (maltoza sau zaharoza), mai exista si alte denumiri ale zaharului – sirop de porumb bogat in fructoza, melasa, zahar din trestie de zahar, indulcitor de porumb, zahar brut, sirop, miere sau concentrate de sucuri de fructe, caramel, sorbitol, manitol, xylotol. in plus, persoanele trebuie sa cunoasca faptul ca informatiile de pe eticheta sunt afisate la numarul de 2.000 de calorii, insa acest necesar difera de fiecare persoana. Mai precis, unele persoanele au nevoie de mai mult de 2.000 de calorii, iar altele de mai putin – in functie de varsta, sex, nivel de activitate, precum si daca aceste persoane incearca sa piarda din greutate, sa castige sau sa-si mentina greutatea.

in Europa, consumul zaharului in randul adultilor variaza de la aproximativ 7-8% din aportul energetic total (in tari precum Ungaria si Norvegia), la 16-17%, in tari precum Spania si Regatul Unit, se mentioneaza intr-un comunicat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). in plus, consumul zaharului in cazul copiilor poate ajunge de la 12% in tari precum Danemarca, Slovenia si Suedia, la aproape 25% in Portugalia.

De aceea, OMS sfatuieste populatia sa reduca aportul de zaharuri la mai putin de 10% din energia totala.

Articolul precedentCNSCBT: Peste 200 de persoane au fost depistate cu rujeola in ultima saptamana in Romania
Articolul următorPrimele interventii chirurgicale urologice laparoscopice asistate robotic la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central