Saptamana constientizarii bolii de reflux gastro-esofagian, 20-26 noiembrie 2016

0
138

Saptamana 20-26 noiembrie 2016 este atribuita informarii si constientizarii populatiei asupra Bolii de reflux gastro-esofagian, pentru al 17-lea an consecutiv, de catre Fundatia Internationala pentru Boli Functionale Gastrointestinale (IFFGD, din Statele Unite ale Americii).

Boala de reflux gastroesofagian (sau BRGE) este o tulburare gastrointestinala foarte frecventa si care apare atunci cand continutul stomacului curge inapoi (reflux) in conductul de alimentare (esofag), potrivit specialistilor IFFGD. Refluxul repetat poate irita mucoasa esofagului, in acest context aparand si simptome incomode sau eventual, complicatii – cum ar fi leziuni tisulare la nivelul esofagului sau dificultate la inghitire.

Multe persoane cu BRGE prezinta simptome usoare, fara a provoca leziuni tisulare si cu risc redus de complicatii.

Cele mai intalnite simptome in cadrul BRGE sunt arsurile la stomac (pirozis) cronice. Pirozisul ramane un simptom comun mai multor boli, manifestare clinica ce fie se autotratateaza fie ramane ignorata.

IFFGD recomanda persoanelor care sesizeaza urmatoarele modificari ca este timpul pentru a consulta un medic atunci cand arsurile:

a· persista sau devin mai severe;

a· au loc in timpul noptii si va trezesc din somn;

a· au loc de doua sau mai multe ori pe saptamana;

a· s-au manifestat de cinci ani sau mai mult;

a· creeaza durere care interfereaza cu activitatile de zi cu zi.

Prima Saptamana dedicata informarii asupra BRGE de catre IFFGD a avut loc in 1999, manifestare menita sa promoveze sanatatea si sa stimuleze constientizarea problemelor de sanatate pe care aceasta afectiune le determina.

Articolul precedentProgramul de instruire a educatorilor in diabet „Aplicatii Practice ale Educatiei Terapeutice in Diabet”, Baia Mare, 15 octombrie 2016
Articolul următorMS: Spitalul Sf. Maria din Bucuresti a primit acreditare de centru de transplant pulmonar fara a avea laborator de analize