MS: Spitalul Sf. Maria din Bucuresti a primit acreditare de centru de transplant pulmonar fara a avea laborator de analize

0
67

Inspectorii Sanitari de Stat au constatat ca in cadrul Spitalului Sf. Maria din Bucuresti acreditarea de centru de transplant pulmonar s-a realizat in lipsa unui laborator de analize medicale, desi acesta este unul dintre criteriile prevazute de Ordinul 860/2013 referitoare la acreditarea centrelor de transplant.

Chiar daca in structura organizatorica este prevazut un laborator de analize medicale, acesta „nu exista in realitate”, potrivit informarii, serviciile fiind externalizate catre o firma privata si catre alte patru unitati sanitare publice.

„Pentru ca o unitate medicala sa fie acreditata pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie sa aiba unitate specializata de laborator, acreditata pentru activitatea de transplant, cu personal care sa asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24”, se arata in acelasi comunicat.

De asemenea, potrivit MS, inspectorii au mai constat ca nici conditiile igienico-sanitare din aceasta unitate sanitara nu erau respectate – „blocul operator al spitalului dispune doar partial de circuite corespunzatoare, iar punctele pentru igiena mainilor din unitatea medicala sunt insuficiente”.

De altfel, inspectorii au ajuns la concluzia, in cadrul aceleiasi verificari, ca aceleasi ascensoare si cai de acces sunt folosite pentru toate activitatile – personal, pacienti, lenjerie curata, lenjerie murdara, alimente, deseuri. in plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportati pacientii din sala de operatii in sectia de anestezie si terapie intesiva este utilizat si pentru transportul lenjeriei murdare.

in ceea ce priveste sterilizarea, inspectorii au constatat ca la Spitalul Sf. Maria nu este nicio statie centrala de sterilizare, in timp ce spatiile existente pentru aceasta activtate nu au nici ele circuite corespunzatoare. O alta problema constatata la momentul controlului a fost lipsa din structura spitalului a medicului infectionist.

„La Spitalul Sf. Maria, comparativ cu anul trecut, numarul infectiilor nosocomiale depistate si raportate este cu 50% mai mare. Cazuri de infectare cu Klebsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter si Clostridium Difficile au fost inregistrate pe sectiile de chirurgie, anestezie si terapie intensiva, ORL si medicina interna. in cadrul unitatii nu este implementata <<Procedura de comunicare interna a infectiilor nosocomiale>>, informarile fiind doar verbale. in perioada 2015 – 2016 nu au fost inregistrate focare de infectie nosocomiala”, se indica in comunicatul MS.

Potrivit Ministerului, dupa ce Primaria Generala a Municipiului Bucuresti isi va da acordul si va nominaliza un reprezentant al institutiei in echipa de control, Corpul de control al ministrului Sanatatii va incepe verificarile, care vor viza, printre altele, achizitiile publice efectuate de spital. De asemenea, Ministerul Sanatatii a solicitat ca echipa Corpului de control sa fie insotita si de o comisie internationala de experti, in cadrul unor verificari ce vor avea loc in 8 si 9 decembrie 2016.

Articolul precedentSaptamana constientizarii bolii de reflux gastro-esofagian, 20-26 noiembrie 2016
Articolul următorLista spitalelor din Bucuresti care vor asigura asistenta medicala de urgenta in perioada 30 noiembrie-04 decembrie 2016