Sanatatea mintala, afectata de poluarea aerului

0
53

Poluarea aerului a fost asociata pana acum cu bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale si cu un risc crescut de pierdere a vederii. Un studiu recent al oamenilor de stiinta britanici sugereaza insa ca exista o legatura stransa intre emisiile poluante si sanatatea mintala. Mai exact, oamenii de stiinta au descoperit ca expunerea la particule fine de materie transportate pe calea aerului, cunoscute sub numele de PM2.5, a fost asociata cu un risc mai mare de depresie, in timp ce expunerea la particule uşor mai mari cunoscute sub numele de PM10 a fost legata de un risc crescut de sinucidere.

”Ştim deja ca poluarea aerului afecteaza sanatatea oamenilor, cu numeroase riscuri pentru sanatatea fizica – de la boli cardiace şi pulmonare pana la accident vascular cerebral şi un risc mai mare de demenţa”, a declarat dr Isobel Braithwaite, din cadrul departamentului de psihiatrie al University College London şi membru al Institute of Health Informatics in cadrul UCL, principalul autor al studiului.

”Aici, aratam ca poluarea aerului ar putea provoca daune substanţiale şi sanataţii noastre mintale, ceea ce demonstreaza ca este nevoie de masuri urgente pentru a respira un aer mai curat”, a mai spus dr. Braithwaite.

Organizaţia Mondiala a Sanataţii (OMS) a stabilit o limita de zece micrograme pe metru cub pentru particulele in suspensie PM2.5. insa persoanele care traiesc in oraşele din Marea Britanie sunt expuse la aproximativ 12,8 micrograme pe metru cub de PM2.5.

Cercetatorii au descoperit ca o creştere de 10 micrograme pe metru cub de PM2.5 a fost asociata cu o creştere de aproximativ 10% a riscului de a dezvolta depresie. Ei au estimat ca scaderea nivelului mediu de poluare a aerului la limita recomandata de OMS ar putea reduce cu aproximativ 2,5% riscul de depresie in randul celor care traiesc in oraşe.

Studiul, publicat in Environmental Health Perspectives, arata de asemenea o asociere intre modificarile pe termen scurt ale expunerii la PM10 şi numarul de sinucideri.

Oamenii de ştiinţa au declarat ca riscul de sinucidere pare a fi ”masurabil mai mare” in zilele in care nivelurile de PM10 erau mai ridicate pe o perioada de trei zile, cifrele indicand o creştere de 2% a riscului de suicid pentru fiecare 10 micrograme pe metru cub peste nivelul mediu de poluare.

Cu toate acestea, cercetatorii precizeaza ca nu pot confirma deocamdata daca poluarea aerului provoaca in mod direct probleme de sanatate psihica, insa afirma ca exista ”o serie de mecanisme biologice plauzibile care pot sta la baza unei astfel de legaturi”.

Articolul precedentDr. Radu Țincu despre pericolul folosirii instalatiilor improvizate de incalzire
Articolul următorSarbatorile, perioada dificila pentru persoanele cu dementa. Ce sfaturi au specialistii