LIVE Interviu cu Dr. Ioana Mindruta, medic neurolog specializat in epileptologie generala, despre importanta formariisi supraspecializarii in epileptologie

0
727
 
 

Interviu cu dr. Ioana Mindruta, medic primar specializat in epileptologie generala, despre importanta formarii si supraspecializarii in centre specializate a cadrelor medicale care se ocupa de diagnosticarea si managementul persoanelor cu epilepsie. 

Pregatirea medicilor care se ocupa de pacientii cu epilepsie nu vine de la sine odata cu specialitatea de neurolog, este o pregatire suplimentara de care este nevoie, o pregatire care trebuie consolidata de-a lungul profesiei de medic, ea trebuie sa se concretizeze intr-o supraspecializare care ar trebui recunoscuta, si care ar motiva medicii sa continue sa se educe in acest domeniu, a declarat dr. Ioana Mandruta.

Pentru a coordona un centru regional de management al pacientului cu epilepsie, un centru care ar putea sa fie parte a unui program national pentru cazurile complicate, cum ar fi epilepsia farmaco-rezistenta, acesti medici trebuie sa aiba obligatoriu si o pregatire internationala: cursuri recunoscute, diplome recunoscute, cu stagii prelungite de minimum trei luni intr-un centru recunoscut international pentru acest tip de ingrijire, considera ea.

Cei care fac supraspecializare in strainatate intalnesc doua obstacole: lipsa recunoasterii dar si dificultatea de a se ocupa strict de cazurile pentru care s-au specializat, pentru ca spitalele pun accentul pe medicii care fac de toate, potrivit medicului specializat in epileptologie generala.

 

Centrul de Epilepsie si Somn de la Spitalul Universitar este supraglomerat de cazuri care ar putea fi tratate in centrele din tara

 

Pe langa cazurile complicate de care au grija prin programul national Centrul de epilepsie si Somn de la Spitalul Universitar vin din tara pacienti pentru lucruri simple care considera ca trebuie sa fie evaluati la Bucuresti. O selectie a pacientilor ar fi utila din acest punct de vedere, a afirmat medicul.

Ar putea fi create centre regionale cu care medicii sa se conecteze intr-o retea nationala, centre care sa filtreze aceste cazuri initiale. Centrul de la Spitalul Universitar functioneaza pentru a selectiona cazurile si a le urmari in programul national de epilepsie farmaco-rezistenta, a spus ea.

 

in sfera epileptologiei medicii se confrunta des cu diagnostice puse gresit

 

in acest domeniu diagnosticul gresit este la un nivel foarte inalt. Nu numai in Romania, peste tot in lume este o boala dificila. De multe ori in etapa initiala sunt investigatii care nu contin informatie, sunt multe centre care nu au o specializare deosebita in domeniul neurofiziologiei, se pot efectua encefalograme la standarde subminimale, ceea ce intarzie foarte mult o diagnosticare corecta, a atras atentia dr. Ioana Mandruta.

 

Supraspecializarea in epileptologie este in strainatate una de durata

 

in alte tari din Uniunea Europeana specializarea in epileptologie este una indelungata, medicii trebuie sa parcurga o curicula clar stabilita, care contine atat cursuri teroretice dar mai ales stagii practice in diferse centre de specialitate, a spus Ioana Mandruta

 

Este nevoie de educatie formala in epileptologie,si pentru acest lucru trebuie urmati cativa pasi:

 

Un efort coroborat intre Societatea de Neurologie si societatile conexe care se ocupa de ingrijirea si evaluarea pacientului cu epilepsie, precum si Societatea de Neurofiziologie, pentru a crea o curicula la nivelul curiculei europene.

Crearea de competente, examinari periodice pe care medicii sa le poata trece.

Articolul precedentDr. Radu Țincu despre pericolul folosirii instalatiilor improvizate de incalzire
Articolul următorSarbatorile, perioada dificila pentru persoanele cu dementa. Ce sfaturi au specialistii