Salvia, cunoscuta inca din Antichitate este folosita ca detoxifiant, protector impotriva diverselor infectii care apar in aceasta perioada a anului. Salvia este considerata de catre cercetatorii nu doar un medicament natural, ci si un leac pentru mentinerea sanatatii.

Salvia este recomandata in primul rand persoanelor care au probleme cu aparatul respirator, care sufera de bronsita, astm, rinita, sinuzita precum si de boli respiratorii cu secretii abundente. Aceasta planta are efecte detoxifiante puternice si actioneaza asupra cauzelor care determina bolile respiratorii.

De asemenea, salvia actioneaza cu eficienta si in cazul problemelor digestive, prin stimularea digestiei si echilibrarea apetitului, impiedicand formarea gazelor in intestin. Este un remediu eficient in tratarea problemelor digestive, mai ales a diareei, a colitei de fermentatie si a infectiilor tubului digestiv.

Salvia are efecte pozitive si asupra ciclului mentrual neregulat, foarte abundent sau dureros si asupra sterilitatii feminine, pentru ca influenteaza atat productia glandelor endocrine, cat si receptorii diferitilor hormoni. Studiile au aratat ca salvia amelioreaza tulburarile aparute la menopauza, precum si transpiratia excesiva, aparuta pe fondul unor dezechilibre la nivelul glandelor cortico-suprarenale. in ceea ce priveste diabetul de tip 2, cercetatorii germani au ajuns la concluzia ca salvia sporeste receptivitatea organismului la insulina.