Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca femeile insarcinate au nevoie de o alimentatie echilibrata si sanatoasa in cele noua luni de sarcina.

Studiile oamenilor de stiinta americani au evidentiat faptul ca femeile care consuma multe grasimi pe perioada sarcinii au un exces de tesut adipos, iar copiii sunt predispusi la obezitate. De acea, alimentatia unei femei insarcinate trebuie sa fie similara cu alimentatia sanatoasa a unei femei care nu este insarcianta. Doar in ultimul trimestru de sarcina, o femeie poate consuma aproximativ 300 de calorii in plus.

Astfel ca femeie care asteapta un copil trebuie sa consume aceleasi grupe alimentare, in proportii similare ca in afara sarcinii. Prin urmare o femeie insarcinata trebuie sa consume carbohidrati care se regasesc in orez, paste fainoase, proteine din lactate, peste, carne, dar si cantitati moderate de uleiuri vegetale. De asemenea fructele si legumele sunt alimentele pe care o femeie insarcinata trebuie sa le consume zilnic.

Totodata exista o serie de restrictii alimentare impuse de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. O femeie insarcinata trebuie sa consume cu prudenta cafea, ceai, cacao si bauturi care contin cafeina, deoarece consumate in exces pot determina o greutate mica a bebelusului la nastere. De asemenea, lactatele nepasteurizate reprezinta un pericol pentru femeia insarcinate, din cauza contaminarii cu Listeria. Chiar si carnea preparata insuficient termic poate cauza probleme de sanatate atat mamei cat si fatului.