Salvati Copiii lanseaza un program de constientizare a importantei alaptarii – „Caravana primelor 1000 de zile”

0
511

Organizatia Salvati Copiii Romania lanseaza „Caravana Primelor 1000 de zile”, un program de constientizare a importantei pentru mama si copil a alaptarii care va ajunge in 10 orase din Romania, se arata intr-un comunicat al organizatiei. Acest program consta intr-o serie de 10 evenimente educationale dedicate viitorilor si proaspetilor parinti, iar participarea la conferintele din cadrul caravanei este gratuita.

„Caravana Primelor 1000 de zile” va ajunge, in afara de Bucuresti, in urmatoarele orase din Romania: Timisoara (27 septembrie 2016), Arad (28 septembrie 2016), Brasov (4 octombrie 2016), Targu Mures (5 octombrie 2016), Sibiu (6 octombrie 2016), Constanta (11 octombrie 2016), Cluj (13 octombrie 2016), Iasi (18 octombrie 2016) si Craiova (20 octombrie 2016).

Denumirea programului vine in relatie cu faptul ca nutritia in primele 1000 de zile de viata reprezinta cheia sanatatii. Rolul alaptarii este unul extrem de important si de benefic, laptele matern fiind hrana ideala pentru nou-nascuti in primele sase luni de viata fara a fi necesar sa primeasca nimic altceva- precum apa, ceai sau alte alimente. in plus, laptele matern ajuta la o buna dezvoltare a relatiei dintre mama si copil.

Un studiu al Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” din anul 2011 arata ca doar 12,6% dintre mamele din Romania isi alapteaza exclusiv bebelusii in prima jumatate de an de viata. De altfel, prin acelasi studiu s-a demonstrat ca durata medie a alaptarii la san a bebelusului in Romania este de doar doua luni si jumatate si ca 33% dintre mame au fost instruite privind alaptarea exclusiva.

Specialisti din Romania, doctori pediatri, consultanti perinatali si psihologi vor aborda in cadrul „Caravanei Primelor 1000 de zile” subiectul alaptarii din mai multe perspective. Printre temele abordate se numara importanta nutritiei pentru mama si copil, beneficiile alaptarii pentru mama si copil sau drepturile mamei care alapteaza.

„Situatia ingrijoratoare a sanatatii mamei si a bebelusului reprezinta principalele motive pentru care am decis sa sprijinim programul educational <<Caravana Primelor 1000 de zile>>. Este foarte important ca parintii sa stie ca deciziile pe care le iau in aceasta perioada pentru copii lor pot influenta sanatatea acestora pentru tot restul vietii. in plus, ne dorim ca prin seminariile si orele de consiliere pe care le organizam sa ajutam cat mai multe mamici sa aiba acces la informatii medicale sau sfaturi de la specialisti in educatia perinatala,” a declarat Dr. Sandra Alexiu, ambasadorul programului.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva la san in primele 6 luni si continuarea alaptarii pana la varsta de doi ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat Romania drept tara cu risc inalt in ceea ce priveste indicatorii de sanatate, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010. Acelasi studiu atrage atentia asupra mortalitatii infantile – tara noastra aflandu-se pe primul loc in Europa, cu valori duble fata de media europeana.

Articolul precedentAl treilea deces cauzat de rujeola, confirmat de Institutul Cantacuzino. Copilul este din judetul Timis
Articolul următorMetode la indemana pentru calmarea aftelor bucale