S.L dr. Vladiana Romina Turi, Spitalul CF Timișoara: Importanța recunoașterii semnelor și simptomelor unui AVC

0
1124
Accidentului Vascular Cerebral (AVC) este o urgență medicală majoră iar intervenția rapidă poate reduce extensia leziunilor de la nivelul creierului și complicațiile pe termen lung. Astfel, recunoașterea semnelor și simptomelor unui AVC poate contribui la acțiunea rapidă în cazul apariției acestora iar tratamentul prompt poate reduce daunele cerebrale și poate salva viața persoanei afectate.
Cunoscut și sub numele de atac cerebral sau infarct cerebral, apare atunci când furnizarea de sânge către o anumită zonă a creierului este întreruptă sau redusă semnificativ;  acest lucru poate fi cauzat fie de ocluzia unei artere (AVC ischemic), fie de ruperea unei artere (AVC hemoragic) – menționează S.L dr. Vladiana Romania Turi – medic specialist cardiolog, în cadrul unei informări postate pe o platformă de socializare a Spitalului Clinic CF Timișoara pe care o atașăm după cum urmează:

AVC-ul poate avea consecințe grave precum pierderea funcțiilor motorii, afectarea vorbirii sau chiar decesul

Printre factorii de risc se numără hipertensiunea arterială, diabetul, fumatul, obezitatea, sedentarismul, dislipidemia și alimentația nesănătoasă. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat, poate reduce riscul de AVC.
De asemenea, este importantă recunoașterea semnelor și simptomelor unui AVC și acțiunea rapidă în cazul apariției acestora. În cazul unui AVC, timpul este foarte important, deoarece tratamentul prompt poate reduce daunele cerebrale și poate salva viața persoanei afectate.

Cum recunoaștem semnele comune ale unui AVC

Foto: Facebook/ Vladiana Romina Turi

Semnele comune ale unui AVC includ slăbiciune sau amorțeală bruscă a feței, brațului sau piciorului, dificultăți de vorbire sau înțelegere, pierderea bruscă a vederii sau apariția unui puternic dureri de cap:

  • Slăbiciune sau amorțeală bruscă: Apare în mod obișnuit într-o parte a feței, a brațului sau a piciorului și poate afecta doar o parte a corpului sau poate fi prezentă pe o parte întreagă.
  • Pierderea bruscă a abilității de a vorbi sau de a înțelege: Persoana poate avea dificultăți în a-și exprima cuvintele sau în a înțelege ce li se spune. Pot apărea probleme în formarea sau în reproducerea cuvintelor corecte.
  • Pierderea bruscă a vederii: Persoana poate experimenta pierderea bruscă a vederii într-unul sau în ambele ochi. Pot apărea și alte probleme de vedere, cum ar fi vedere încețoșată sau dublă.
  • Dificultăți de echilibru și coordonare: Persoana poate avea probleme în a-și menține echilibrul și poate avea o coordonare deficitară. Pot apărea dificultăți în mers sau o senzație de amețeală.
  • Dureri de cap severe și inexplicabile: Unii oameni pot experimenta dureri de cap puternice și neobișnuite, care pot fi însoțite de vărsături sau de pierderea conștienței.
  • Confuzie și schimbări de comportament: Persoana poate deveni brusc confuză, dezorientată sau poate prezenta schimbări de comportament neobișnuite. Pot apărea dificultăți de concentrare sau de procesare a informațiilor.

Important de menționat: Semnele și simptomele unui AVC pot apărea brusc și în mod neașteptat

„Dacă suspectați că o persoană ar putea avea un AVC, este esențial să acționați imediat și să solicitați asistență medicală de urgență.
Un tratament prompt poate face diferența în reducerea daunelor cerebrale și în salvarea vieții persoanei afectate.
De aceea, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Accidentului Vascular Cerebral, care are loc pe 29 octombrie vrem sa tragem un semnal de alarmă cu privire la factorii de risc pentru AVC , dar și care sunt măsurile de prevenție” – transmite S.L dr. Vladiana Romania Turi.
Foto: Facebook/Spital Clinic CF Timisoara
Articolul precedentPeste 300 de cazuri de salmonella confirmate în UE, probabil asociate cu carnea de pui, anunță ECDC
Articolul următorUMF Iași, în premieră, la „Engineering & technology” din clasamentul  internațional universitar „World University Rankings  by subject” datorită Facultății de Bioinginerie Medicală