S-a deschis Centrul de diagnostic al cancerului Pozitron-Diagnosztika PET/CT

0
397

Una dintre cele mai performante tehnologii in depistarea cancerului a ajuns si in Romania. Astfel, in Oradea a fost deschis Centrul de diagnostic Pozitron-Diagnosztika PET/CT.

Centrul de diagnostic Pozitron-Diagnosztika PET/CT, situat in centrul orasului Oradea, a fost infiintat in principal ca institutie din cadrul sistemului de diagnosticare medicala oncologica, insa in afara activitatii complexe necesare procesului de diagnostic asigura si simpozioane stiintifice, a caror baza profesionala este asigurata de cadre universitare, medici specialisti in medicina nucleara si radiologie.

Caracterul exclusiv al centrului este asigurat de echipamentul Siemens Biograph 16 PET/CT si lantul tehnologic conex, total inchis, de nivel mondial, aparute aici pentru prima data in cadrul sistemului medical din Romania. Ca urmare a unicitatii acestui echipament, Centrul de diagnostic Pozitron-Diagnosztika reprezinta o adevarata premiera nationala.

Investigatia PET/CT este cea mai moderna metoda de diagnosticare a cancerului si consta in imbinarea investigatiei PET (tomografie pe baza de emisie pozitronica) cu cea de tip CT (tomografie computerizata). Cu ajutorul tomografiei pe baza de emisie pozitronica (PET), medicii pot analiza metabolismul anumitor tesuturi, iar prin imaginile oferite de tomografia computerizata (CT) pot vizualiza relatiile anatomice ale organelor.

in cazul aparitiei unor leziuni canceroase, metabolismul se schimba, in primul rand prin acumularea de glucoza, principalul nutrient al celulelor. importanta investigatiei PET/CT consta tocmai in posibilitatea de a putea depista captarea excesiva a glucozei.

inainte de examinare, in organism este introdus un material special, numit FDG (glucoza marcata cu un izotop radioactiv). Izotopul si glucoza ajung la nivelul celulelor, iar radiatia pe care izotopul o emite ajuta la detectarea modificarilor patologice.

Aparatura PET/CT permite obtinerea unor imagini extrem de clare prin intermediul carora se poate stabili cu exactitate daca modificarea este de tip benign sau malign. Pot fi, de asemenea, depistate si modificari de dimesiuni extrem de mici, de numai cativa milimetri, de exemplu. Un alt avantaj important al utilizarii tehnologiei PET/CT este rapiditatea stabilirii diagnosticului si posibilitatea inceperii tratamentului in timp util.

Examenele efectuate de Centrul Pozitron-Diagnosztika PET/CT in multe cazuri au modificat derularea tratamentului, putand motiva aplicarea unor tratamente total diferite de cele planificate pana la acel moment sau chiar renuntarea la tratament. S-a intamplat ca in urma rezultatului PET/CT sa fie evitata o interventie chirurgicala inutila si cu mare risc.

Vezi prezentarea completa de pe SanatateaTV | www.petct.ro

Articolul precedentBetisoarele, folosite pentru curatarea urechilor, pot pune in pericol auzul
Articolul următorRomancele, mai predispuse la diabet decat barbatii