ARAS dezaproba comercializarea testelor HIV rapide

0
230

Asociatia Romana Anti-SIDA isi manifesta dezacordul fata de comercializarea in farmaciile cu circuit deschis a testelor HIV rapide.

ARAS considera ca aceasta actiune intra in contradictie cu recomandarile institutiilor internationale referitoare la testarea HIV. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Programul SIDA al Natiunilor Unite subliniaza necesitatea ca testul HIV sa fie insotit de cei 3 C: Consimtamant, Confidentialitate si Consiliere, precum si de garantarea calitatii testelor. Aceste cerinte nu pot fi respectate prin comercializarea testelor HIV rapide in farmaciile cu circuit deschis si, implicit, prin aplicarea lor fara supervizare medicala si, mai ales, fara o minima consiliere inainte si dupa efectuarea testului. Cerintele organizatiilor internationale referitoare la calitatea testarii HIV sunt determinate de necesitatea respectarii drepturilor omului (si ale pacientului) tinand cont de contextul social in care ne aflam, respectiv de existenta discriminarii fata de persoanele infectate cu HIV si de insuficienta educatie a populatiei referitor la sanatate in general si la infectia cu HIV in special.

Argumentele impotriva comercializarii in farmaciile cu circuit deschis a testelor HIV rapide sunt urmatoarele: aplicarea testului de catre cetateni, fara suport medical, poate determina aparitia de erori in utilizare sau in interpretarea rezultatelor. Totodata, prospectul testului (ca la orice alt test HIV rapid) precizeaza obligativitatea aplicarii lui de catre personal medical specializat. Testul HIV rapid, comercializat in conditiile anuntate de Centrofarm, poate fi aplicat acasa pentru propria persoana sau pentru alte persoane (posibil fortat, abuziv), fara a putea fi garantata intelegerea, de catre cel care aplica testul, a semnificatiei rezultatului acestuia si, mai ales, fara respectarea eticii medicale (consimtamant informat, confidentialitate). Aplicarea testului HIV acasa poate duce la reactii emotionale ample (panica, depresie) sau la abuzuri (testare HIV fortata, agresiune, discriminare), comportamente si reactii care ar putea fi prevenite prin efectuarea testului in cabinete medicale, insotit de o minima consiliere.

Testul HIV este benefic nu numai ca metoda de diagnostic (cu respectarea prevederilor legale privind confirmarea rezultatului), ci mai ales ca metoda de prevenire a infectarii prin consilierea care insoteste testul si care este centrat pe reducerea riscurilor de infectare cu HIV. in conditiile aplicarii in afara cabinetelor medicale, beneficiile pentru prevenire sunt nule.

Sursa: ARAS

Articolul precedentBetisoarele, folosite pentru curatarea urechilor, pot pune in pericol auzul
Articolul următorRomancele, mai predispuse la diabet decat barbatii