Rusia, campioana la consumul de alcool si tutun

0
322

Nivelul consumului de tutun si de alcool este critic in Rusia, a semnalat chiar presedintele rus, Dmitri Medvedev, in cadrul unei conferinte consacrate sanatatii publice care are loc la Klin, in regiunea Moscovei.

”Jumatate din populatia rusa fumeaza, din care doua treimi sunt barbati. Este vorba de cifra cea mai ridicata din lume. O alta problema este alcoolul”, a afirmat presedintele Medvedev, potrivit relatarilor agentiilor de presa ruse.

Principalii factori ai mortalitatii in Rusia sunt hipertensiunea, abuzul de alcool si de tutun, nivelul ridicat de colestorol. Potrivit ministrului rus al sanatatii, Tatiana Golikova, 87,5 % din decesele inregistrate in Rusia sunt legate de acesti factori, o situatie care nu s-a schimbat din 2002.
Decalajul dintre speranta de viata la barbati si cea in randul femeilor este de 13 ani in Rusia, ceea ce este un record mondial, a semnalat ministrul rus. Aceasta situatie este legata de faptul ca, in Rusia, numarul consumatorilor de alcool este de sase ori mai mare in randul barbatilor decat in cel al femeilor. Barbatii sunt campioni si la consumul de tutun, numarul lor fiind de doua ori mai mare decat cel al femeilor fumatoare.

Ministrul rus a mai atras atentia asupra faptului ca abuzul de alcool constituie principala cauza a incapacitatii de lucru in Rusia.
Tatiana Golikova a indicat ca, incepand din anul 2009, Ministerul rus al Sanatatii va lansa ample programe axate pe diminuarea maladiilor oncologice si pe promovarea unei bune igiene de viata, in cadrul conceptiei de dezvoltare a sanatatii publice pana in anul 2020.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentStatie de oxigen in conformitate cu standardele UE
Articolul următorConcediile si pericolele pentru sanatate