Romastru Trading

0
331

Romastru Trading, prima companie specializata in marketing farmaceutic din piata locala, a inregistrat, in fiecare an, o crestere de doua ori cat piata farma, pentru acest an vizand o cifra de afaceri de 40 milioane de euro.

a€œAm crescut de la o cifra de afaceri de 300.000 de euro si noua angajati in 1999 la 40 milioane de euro si 200 de angajati in acest an. Am crescut in fiecare an de doua ori cat piata din Romania”, a declarat pentru Business Standard Cristian Bota, director general Romastru Trading.

Modelul de business al companiei presupune preluarea activitatii de marketing de la marile companii farmaceutice, ceea ce, explica Bota, reduce costurile multinationalelor farma pana la jumatate. Printre clientii companiei se numara Wyeth, Abbott sau Rottapharm.

Romastru Trading este o companie de distributie, chiar daca are si o divizie de distributie, aceasta este suportul pentru divizia de marketing. Presteaza servicii pentru multinationale, le promoveaza produsele dupa strategia lor de marketing, avand grija si de inregistrarea produselor, farmacovigilenta etc. Modelul de business al companiei, relativ nou in piata locala, a asigurat companiei cresterile mentionate. O parte dintre clientii Romastru sunt mari companii farmaceutice care fac primul pas in piata locala, si isi diminueaza riscurile, folosind o companie partenera.

Primul mare client cu care a lucrat Romastru, inca din 1999, a fost Bayer, care a preluat in 2007 marketingul produselor proprii, la o cifra de afaceri de cinci milioane de euro (in preturi cip), impreuna cu echipa de vanzari. O alta categorie de clienti sunt companii farma care, desi au reprezentante in piata locala, prefera sa-si concentreze forta de vanzari pe anumite produse noi, in functie de strategia companiei, lasand alte produse ajunse la maturitate, in declin, sau care nu mai prezinta interes pentru producatori, sa fie promovate, in continuare, de compania partenera. Alegand produse care nu competitioneaza intre ele, de la producatori de medicamente diferiti, si promovandu-le cu aceeasi echipa de vanzari, Romastru reuseste sa reduca costurile producatorilor de medicamente cu promovarea la jumatate. Romastru Trading are, la acest moment, un portofoliu de 47 de branduri ale mai multor companii farmaceutice, intre care o pondere semnificativa o are Whyett, cu un business care ajunge la 15 milioane de euro.

Pana acum, portofoliul Romastru nu a cuprins decat medicamente originale, dar compania studiaza piata pentru a aduce in Romania si medicamente generice. a€œNe gandim sa cumparam licente de produse generice pentru a le marketa. Studiem piata, suntem in discutii avansate cu sapte companii farma din trei tari diferite, care nu sunt inca prezente in Romania. Alegem produse care sunt primul generic sau al doilea in piata”, detaliaza Cristian Bota. Obiectivul Romastru este continuarea aceluiasi ritm al cresterii pana in 2012, cand ar urma sa survina o maturizare a pietei. a€œNoi ne-am propus dublarea cifrei de afaceri la 2-2,5 ani, o crestere de 35% anual aproximativ”, spune Bota.

Romastru Trading a fost creata in 1994 de un grup de oameni de afaceri libanezi care controleaza Pharaon Holding. Printre competitorii companiei se numara Pharma Swiss sau Ewopharma. Piata farmaceutica locala se cifreaza la 1,8 mld. euro in preturi in farmacii, conform companiei de cercetare a pietei Cegedim, si este estimat sa creasca, in acest an, cu un ritm de 8%.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentO banca digitala europeana cu toate datele privind starea sanatatii a milioane de cetateni
Articolul următorVaccinul impotriva cancerului de col uterin, introdus la fetele de clasa a patra